StoryEditor

Raport NIK o systemie bezpieczeństwa żywności i kłopoty polskich eksporterów żywności

Raport NIK o systemie bezpieczeństwa żywności w Polsce przyczyną kłopotów polskich eksporterów żywności? Rząd broni się i wskazuje, że raport jest wykorzystywany do szkalowania przez zagraniczną konkurencję.
11.07.2022., 20:07h

Podczas posiedzenia sejmowej komisji zdrowia Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła swoje wnioski z kontroli systemu kontroli bezpieczeństwa żywności w Polsce – stan obecny i pożądane kierunki zmian.

- Przemysł spożywczy to bardzo ważna gałąź polskiej gospodarki, dbałość o jakość żywności powinna zatem stanowić priorytet zarówno dla jej wytwórców jak i organów państwa sprawujących nad nią nadzór – mówiła w Sejmie  Małgorzata Motylow, wiceprezes Najwyższej Izby Kontroli.

Tymczasem zdaniem NIK problemem urzędowej kontroli żywności w Polsce jest jego rozproszenie i niejednolitość. Poszczególne inspekcje mają obowiązki, które wzajemnie się nakładają i nie zawsze są w pełni czytelne. Prowadzi to do sporów kompetencyjnych. Urzędowa kontrola regulowana jest także przez wiele niespójnych aktów prawnych. Zapisy dotyczące zasad ustalania kar za naruszenie przepisów żywieniowych są nieprecyzyjne. Do tego dochodzi wieloletnie niedofinansowanie inspekcji, które z powodu niskich pensji cierpią na odpływ kadr.

Odpowiedź resortu zdrowia

Waldemar Kryska wiceminister zdrowia zwrócił uwagę, że wnioski NIK zostały oparte na wynikach k...

Pozostało 63% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 18:59