Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2017/2018. We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 900 tys. ton cukru.
Kampania 2017/2018 w KSC rozpoczęła się w pierwszej dekadzie września 2017 roku w cukrowniach w Nakle n. Notecią i w Krasnymstawie, zakończyła w trzeciej dekadzie stycznia 2018 roku w Kruszwicy. Kampania prowadzona była w siedmiu oddziałach Polskiego Cukru: Dobrzelinie, Kluczewie, Krasnymstawie, Kruszwicy, Malborku, Nakle i Werbkowicach. Średni czas trwania kampanii wyniósł 110 dni. We wszystkich siedmiu cukrowniach skupiono łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowano aż 900 tys. ton cukru. Najwyższy średni plon uzyskano w Kruszwicy – 73 t/ha, plony powyżej 70 ton z ha osiągnęły również oddziały Dobrzelin i Nakło.
Średnia polaryzacja wyniosła ok 16,1 % i była niższa niż rok wcześniej.
W 2017 roku buraki cukrowe uprawiane były na areale ok. 96 tys. ha u ok. 15 800 plantatorów.
Kampania 2017/2018 zapisze się w historii jako jedna z trudniejszych pod względem pogodowym. Intensywne i obfite opady deszczu w okresie od września do grudnia, spowodowały wiele utrudnień w zbiorze i zwózce surowca do cukrowni.
Na podst. informacji KSC opr. pł
StoryEditor
Rekordowa ilość cukru w KSC
Krajowa Spółka Cukrowa podsumowała wyniki kampanii cukrowniczej 2017/2018. We wszystkich siedmiu cukrowniach spółka skupiła łącznie ponad 6 mln ton buraków cukrowych i wyprodukowała łącznie ponad 900 tys. ton cukru.