StoryEditor

Rolnictwo ekologiczne ma potencjał

Rośnie liczba rolników, którzy zajmują produkcją ekologiczną. Niestety, wciąż ma ona niszowy charakter. W Polsce to zaledwie niecałe 4% powierzchni wszystkich upraw.
03.11.2016., 10:11h

Gdyby porównywać dane z ostatnich kilkunastu lat trudno się nie zgodzić, że postęp jest ogromny. Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskich pionierów rolnictwa ekologicznego było zaledwie 3 760. Te gospodarstw zajmowały powierzchnię 82 tys. ha. Jedenaście lat później było ich już 22 tys. i zajmowały powierzchnię blisko 552 tys. ha. W tym samym czasie liczba przetwórni wzrosła z 55 do 540.

– Rolnictwo ekologiczne jest tą częścią branży agro, która pomimo tego, że ciągle ma niewielki udział w produkcji rolno-spożywczej w Polsce, to jest dziedziną, która ma ogromne szanse na rozwój. Rolnictwo ekologiczne, szczególnie dla gospodarstw mniejszych i średnich, może stanowić źródło dodatkowego albo podstawowego dochodu, tym niemniej przed tym rolnictwem stoją ogromne bariery – tłumaczył wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki.

Trudno się z tą opinią nie zgodzić. W tym roku liczba gospodarstw wzrosła do nieco ponad 24 tys. na powierzchni 580 tys. ha, a liczba przetwórni do 562. Co jest główną barierą na drodze do rozwoju? Zdaniem ministerstwa rolnictwa to bariera dostępu do możliwości sprzedania produktów ekologicznych w dobrych cenach i w odp...

Pozostało 58% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
11. styczeń 2025 13:58