Janusz Wojciechowski zapewniał podczas konferencji w Senacie, że cel w postaci 25% powierzchni upraw pod uprawami ekologicznymi jest ambicją polityczną Unii Europejskiej.
Ambitne plany Niemiec
Ale nie oznacza to, że każdy kraj ma taki obowiązek.
– Niektóre kraje przyjmują bardzo ambitne założenia. Niemcy chcą mieć 30% pod uprawami ekologicznymi. Czechy w zmienionym Planie Strategicznym chcą mieć 25%. Austria już dawno ma 25%. Polska jest na poziomie 3-3,5% i nie będzie przymusu, żeby miała więcej – zapewniał unijny komisarz ds. rolnictwa, który zauważył, że obecnie widać ogromny wzrost zapotrzebowania na żywność ekologiczną np. ze strony Chin.
Ile eko w rolnictwie?
Henryk Kowalczyk, wicepremier i minister rolnictwa potwierdził, że cele wyznaczone w strategii „Od pola do stołu” mają charakter polityczny.
– To, co my wpisujemy w nasz krajowy Plan Strategiczny Wspólnej Polityki Rolnej, to jest próba realizacji tych celów, ale na miarę możliwości – mówił H. Kowalczyk.
I tak będzie także z rolnictwem ekologicznym.
– W naszym Planie Strategicznym WPR nie wpisaliśmy celu 25%, bo faktycznie byłoby to bardzo trudne do wykonania i byłby to bardzo duży skok. Założyliśmy podwojenie rolnictwa ekologicznego – mówił Henryk Kowalczyk.
W polskim Planie Strategicznym przewidziano nie tylko dopłaty dla rolników ekologicznych, ale także fundusze na wzmocnienie przetwórstwa.
Wicepremier Kowalczyk powiedział, że wprawdzie Plan Strategiczny został już przesłany do Komisji Europejskiej w celu dalszych uzgodnień, ale cały czas możliwe są jego zmiany. Ale tylko pod warunkiem, że będą się obracały się w ramach dokonanych już uzgodnień w sprawie ram finansowych.
Co zrobi rząd?
„Rolnictwo ekologiczne na obecnym etapie rozwoju w Polsce to m. in. szybko rosnąca liczba przetwórni oraz popyt przewyższający podaż. Spadek liczby gospodarstw ekologicznych w ostatnich latach nie przełożył się na spadek produkcji, która w przypadku wielu upraw wzrosła. Niestety nadal występuje znaczne rozdrobnienie podaży, co widać szczególnie w przypadku chowu zwierząt. Stąd ważne są działania mające na celu konsolidację branży, łączenie się producentów w różnego rodzaju kooperatywy” – taką diagnozę przedstawiono w „Ramowym Planie Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021–2027”.
Jak kształtowała się liczba gospodarstw ekologicznych i ich powierzchnia w ostatnich latach?
Rok |
Liczba gospodarstw ekologicznych |
Powierzchnia (tys. ha) |
2015 |
22 277 |
580 730 |
2016 |
22 435 |
536 579 |
2017 |
20 257 |
494 987 |
2018 |
19 207 |
495 121 |
2019 |
18 637 |
507 637 |
Aby zwiększyć powierzchnię upraw, rząd już podejmuje działania. Wzrosły m.in. stawki dopłat do rolnictwa ekologicznego w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich o 27%. Nowe formy pomocy przewiduje się w ramach Planu Strategicznego. I tam również przewiduje się ponownie podniesienie stawek płatności. Szacuje się że będą one na poziomie od 1250 zł do 3000 zł za hektar w zależności od grupy upraw.
W ostatnich latach nastąpił bardzo szybki rozwój sektora przetwórstwa żywności ekologicznej. Liczba podmiotów przygotowujących produkty ekologiczne wzrosła z 312 w 2012 roku do 1022 w 2019 r.
wk
fot. EnvatoElements