Nowelizacja tych przepisów była już przygotowywana od 2013 roku, ale w sejmowych i senackich komisjach toczyły się długie dyskusje, które utrudniały wypracowanie wspólnego stanowiska. W finalnej wersji projektu noweli ustawy o podatku PIT znalazła się propozycja, by rolnicy sprzedający żywność bezpośrednio ze swojego gospodarstwa byli zwolnieni z zapłaty podatku dochodowego dla przychodów do kwoty 7 tys. zł rocznie, ponieważ na wyższą kwotę nie zgadzał się minister finansów. Podczas obrad Sejmu posłowie nie byli jednak zgodni w tej kwestii i projekt trafił ponownie pod obrady Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ostatecznie w Sejmie przeszła poprawka Platformy Obywatelskiej, która zamiast stałej kwoty wolnej od podatku wprowadziła stały podatek w wysokości 2 proc. od przychodu do wysokości 150 tys. euro rocznie ze sprzedaży bezpośredniej przez rolnika żywności nieprzetworzonej (owoce, warzywa, mleko, itp.) i przetworzonej (dżemy, masło, wędliny, sery, itp.). Jednak warunkiem korzystania z tego preferencyjnego opodatkowania będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży. Zasady te nie obejmą sprzedaży produktów przetworzonych w ramach produkcji przemysłowej, uzyskanych z działów specjalnych produkcji rolnej, a także objętych akcyzą (np. napojów alkoholowych). Korzyści wynikające z nowelizacji nie obejmą też produktów, do których przetwarzania i sprzedaży będą zatrudniani pracownicy bądź podwykonawcy. Dodatkowo żywność wytwarzana przez rolnika może być sprzedawana tylko w jego gospodarstwie lub na targowiskach.
Za uchwaleniem znowelizowanych przepisów głosowało 285 posłów, 140 - było przeciwnych, a 13 posłów wstrzymało się od głosu. Nowe prawo ma obowiązywać od 1 stycznia 2016 roku. Teraz uchwalona przez Sejm nowelizacja ustawy trafi do Senatu. bcz
Źródło: Sejm RP, PAP
Fot. Wójcik