StoryEditor

Rolniczy handel detaliczny

Do 20 tys. zł bez podatku, powyżej tej kwoty 2% od przychodu, znacznie szersza paleta wyrobów przetworzonych zakłada ustawa, która weszła w życie w br. Niestety, nadal nie można zbywać produktów sklepom i restauracjom.
30.04.2017., 21:04h

Wnosili o to rolnicy, coraz donośniej domagali się tego konsumenci – uproszczenia przepisów o sprzedaży bezpośredniej. Co prawda, już wcześniej można było zbywać swoje wyroby, ale obowiązywały surowe reżimy. Można było np. handlować owocami, ale już zbywanie ich w postaci nieco przetworzonej, np. w ciastach było zakazane. Identycznie było z przetworami mlecznymi i wędlinami. Ustawa z 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (DzU z 2016 r., poz. 1961) znacznie liberalizuje tę materię, ale nie do końca. Weszła ona w życie 1 stycznia br.

Więcej i prościej

Gospodarze mogą więc już sprzedawać żywność przetworzoną, a więc: wyroby garmażeryjne, pasztety, wędliny masło, sery, marynaty, pieczywo, dżemy, soki, słodycze. Warunkiem sprzedaży tych wyrobów jest wymóg, by przynajmniej 50% wykorzystanego surowca pochodziło z własnego gospodarstwa. Rolniczy handel detaliczny zwolniony jest z obowiązku sporządzenia projektu technologicznego zakładu.

Rolnik podejmujący taką działalność ma obowiązek zarejestrować ją przynajmniej 30 dni naprzód. Pisemny wniosek w tej sprawie ma zgłosić do właściwego mu miejscowo powiatowego inspektora sanitarnego – jeżeli zamierza sprzedawać żywność pochodzenia niezwierzęcego, zaś do powiatowego lekarza weterynarii – gdy zajmował będzie się sprzedażą produkty pochodzenia zwierzęcego lub mieszanego. Podjęcie działalności w formie rolniczego handlu detalicznego nie jest uzależnione już od rozporządzenia wydanego na podstawie ustawy z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, określającego wymagania higieniczne.

Teraz rolników przy wykorzystywaniu ich pomieszczeń w ich domach mieszkalnych i sprzętu obowiązuje spełnienie wymagań rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady z 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych z załącznika II rozdział III – uproszczone wymagania higieniczne.

Więcej przeczytasz w majowym wydaniu top agrar Polska.

Andrzej Sawa
Autor Artykułu:Andrzej Sawa
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. listopad 2024 20:44