StoryEditor

Rolniczy handel detaliczny – kto może prowadzić sprzedaż?

Rolniczy handel detaliczny (RHD) to dobry sposób na monetyzowanie wyprodukowanych przez rolników towarów. Jakie są podstawowe zasady działania w ramach RHD?

03.02.2025., 13:30h

Rolniczy handel detaliczny to nic innego jak zbywanie wytworzonych przez rolnika produktów żywnościowych. Jednym z ważniejszych warunków jest wymóg związany ze składnikami tych towarów – żywność kierowana do sprzedaży musi zawierać co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu prowadzonego przez wytwórcę.

Kto może prowadzić RHD? 

Rolniczy handel detaliczny (RHD) w naszym kraju jest dostępny od 2017 roku i mogą z niego korzystać rolnicy prowadzący gospodarstwa rodzinne. W tym celu należy podjąć się rejestracji u Powiatowego Lekarza Weterynarii, jeśli handel dotyczy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i zwierzęcego, tzw. „żywności złożonej”. Gdy rolnik ma zamiar sprzedawać żywność pochodzenia niezwierzęcego, powinien zgłosić się do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Rolniczy handel detaliczny – odbiorcy

RHD to jedna z form handlu detalicznego. W ramach RHD możliwe jest m.in. przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności:

  • konsumentom finalnym (np. w gospodarstwie, na targowisku, w trakcie wystaw, festynów, targów) – brak ograniczeń ilościowych i obszarowych,
  • zakładom prowadzących handel detaliczny (jak np. sklepy, restauracje, stołówki) – obowiązują limity.

Sprzedaż produktów zakładom może odbywać się:

  • w przypadku żywności pochodzenia niezwierzęcego – na terytorium całego kraju,
  • w przypadku żywności złożonej i pochodzenia zwierzęcego na obszarze, który obejmuje województwo, w którym prowadzona jest produkcja oraz na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.

Należy pamiętać, że obowiązuje limit przychodów ze sprzedaży do kwoty 100 tys. zł, jeśli producent chce korzystać z preferencji podatkowych i limity związane z ilością, które zostały wskazane w stosownym rozporządzeniu. 

RHD a bezpieczeństwo i higiena

Rolnik może także sprzedawać swoje produkty, np. dżemy w słoikach, także „przy drodze". Warto pamiętać, że w każdym przypadku należy zachować wszystkie normy bezpieczeństwa i higieny, np. odpowiednie warunki przechowywania. Za swoje produkty odpowiedzialny jest bowiem rolnik. W przypadku choroby powinno wstrzymać się od produkowania żywności aż do momentu zniknięcia objawów choroby.

Przeczytaj także: Sprzedaż bezpośrednia w Europie rośnie. Rolnicy wybierają krótsze łańcuchy dostaw

Handel w ramach RHD wyklucza posiłkowanie się pośrednikiem. Wyjątek stanowi sprzedaż towarów z RHD konsumentowi finalnemu np. w czasie festynów, czy targów w celu promocji żywności. Ważne jednak, aby pośrednik sam prowadził RHD oraz sprzedawał wyprodukowaną przez siebie żywność i aby żywność zbywana w ramach pośrednictwa pochodziła od rolników prowadzących produkcję w tym samym powiecie, w którym pośrednik prowadzi swoją działalność, lub w powiecie sąsiadującym z tym powiatem.

Zwolnienie przychodów z RHD od podatku dochodowego

Warunki zostały jasno sprecyzowane na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwolnieniu podlegają przychody ze sprzedaży przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy produktów roślinnych i zwierzęcych, z wyłączeniem przetworzonych produktów roślinnych i zwierzęcych uzyskanych w ramach działów specjalnych produkcji rolnej oraz produktów opodatkowanych podatkiem akcyzowym, do kwoty 100 tys. zł rocznie, przy czym m.in.

  • przerabianie produktów roślinnych i zwierzęcych i ich sprzedaż nie może się odbywać przy zatrudnieniu osób na podstawie umów o pracę, umów zlecenia, umów o dzieło oraz innych umów o podobnym charakterze (wyjątki - ubój zwierząt rzeźnych i obróbka poubojowa tych zwierząt, w tym również rozbiór, podział i klasyfikacja mięsa, przemiał zbóż, wytłoczenie oleju lub soku oraz sprzedaż podczas wystaw, festynów, targów);
  • ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu, użytych do produkcji danego produktu stanowi co najmniej 50% tego produktu, z wyłączeniem wody;
  • za produkt roślinny pochodzący z własnej uprawy uważa się również mąkę, kaszę, płatki, otręby, oleje i soki wytworzone z surowców pochodzących z własnej uprawy;
  • prowadzona jest ewidencja sprzedaży żywności odrębnie za każdy rok podatkowy, która zawiera co najmniej: numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz rodzaj i ilość przetworzonych produktów. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży.

Wysokość pomocy dla jednego podmiotu nie może przekroczyć 200 tys. euro w okresie ostatnich trzech lat podatkowych. Przychód ze sprzedaży powyżej limitu 100 tys. zł rolnik może opodatkować ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, pod warunkiem dokonania stosownego oświadczenia do urzędu skarbowego.

źródło: MRiRW

fot. envato elements 

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. luty 2025 15:01