Zainteresowanie RHD w Polsce nie słabnie, z roku na rok przybywa nowych podmiotów. Co ciekawe, od ubiegłego maja liczba podmiotów prowadzących RHD pod kontrolą GIW (produkty pochodzenia zwierzęcego) wzrosła z 11 tys. do 13,6 tys. podmiotów. To dobra informacja. Rolnicy pokazują w ten sposób swoje świetne pomysły, przedsiębiorczość i znakomite pomysły marketingowe, podbijając serca konsumentów regionalnymi potrawami dostarczając prawdziwie polskie specjały.
GIW podaje, że liczba podmiotów prowadzących obecnie działalność w ramach RHD to łącznie 13 615 (dane nie sumują się, ponieważ jeden podmiot może prowadzić kilka rodzajów działalności). GIW wymienia podmioty zajmujące się sprzedażą:
⁻ 892 w zakresie mleka surowego albo mleka surowego i siary,
⁻ 451 w zakresie surowej śmietany,
⁻ 2529 w zakresie jaj od drobiu,
⁻ 9669 w zakresie pszczelich nieprzetworzonych produktów, w tym miodu, pyłku pszczelego, pierzgi, mleczka pszczelego,
⁻ 266 w zakresie żywych produktów rybołówstwa lub uśmierconych i niepoddanych innym czynnościom naruszającym i...