Kraj ten chce osiągnąć założony pozom poprzez rozwój chowu drobiu oraz trzody chlewnej. Jak podają dane zebrane przez ministerstwo rolnictwa USA, Rosjanie w ubiegłym roku wyprodukowali 2,65 mln ton wieprzowiny oraz 3,2 mln t drobiu. W przypadku świń było to aż półtora raza więcej, a w przypadku drobiu dwa razy więcej w porównaniu do 2008 r.
Jedynie produkcja wołowiny spadła z 1,49 mln t do 1,39 mln t. Z kolei spożycie w 2014 r. wyniosło 3,1 wieprzowiny, 3,6 mln ton drobiu i 2,2 mln t wołowiny.
Choć samowystarczalność Rosji rośnie, to jednak tempo wzrostu produkcji słabnie. Według danych instytutu statystycznego Rosstat, produkcja mięsa w 2014 r. wzrosła o 4,1 % (licząc w wadze żywej) w porównaniu do roku poprzedniego. Natomiast w 2013 r. wzrost wynosił 5,2%, był więc nieco wyższy.
Aby osiągnąć cel zakładany na 2020 r. Rosja powinna w następnych latach zainwestować około 12 mld rubli (co odpowiada około 158 mln euro) w hodowlę trzody chlewnej oraz drobiu. e-abi, kb
Fot. Bujoczek