StoryEditor

Rosja osiągnęła już 83% samowystarczalności

Rosja osiągnęła 83% samowystarczalności w produkcji mięsa. Ten poziom produkcji zbliża Rosję do celu, jaki sobie postawiła na rok 2020, w którym to chce osiągnąć co najmniej 85% zaspokojenia własnych potrzeb w mięso, pochodzące z produkcji na terenie kraju.
12.03.2015., 12:03h

Kraj ten chce osiągnąć założony pozom poprzez rozwój chowu drobiu oraz trzody chlewnej. Jak podają dane zebrane przez ministerstwo rolnictwa USA, Rosjanie w ubiegłym roku wyprodukowali 2,65 mln ton wieprzowiny oraz 3,2 mln t drobiu. W przypadku świń było to aż półtora raza więcej, a w przypadku drobiu dwa razy więcej w porównaniu do 2008 r.
Jedynie produkcja wołowiny spadła z 1,49 mln t do 1,39 mln t. Z kolei spożycie w 2014 r. wyniosło 3,1 wieprzowiny, 3,6 mln ton drobiu i 2,2 mln t wołowiny.

Choć samowystarczalność Rosji rośnie, to jednak tempo wzrostu produkcji słabnie. Według danych instytutu statystycznego Rosstat, produkcja mięsa w 2014 r. wzrosła o 4,1 % (licząc w wadze żywej) w porównaniu do roku poprzedniego. Natomiast w 2013 r. wzrost wynosił 5,2%, był więc nieco wyższy.

Aby osiągnąć cel zakładany na 2020 r. Rosja powinna w następnych latach zainwestować około 12 mld rubli (co odpowiada około 158 mln euro) w hodowlę trzody chlewnej oraz drobiu.  e-abi, kb

Fot. Bujoczek

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 08:42