W tym roku (do września 2013 r.) kraj ten wyprodukował więcej drobiu niż w podobnym okresie przed rokiem - dokładnie 3,7 mln ton (+6,1%). A to jeszcze nie koniec tegorocznej produkcji. Do końca br. ma zostać wytworzonych jeszcze 4,9 mln ton tego mięsa – także więcej niż przed rokiem (o 6%).
W tym pędzie produkcyjnym przodują obwody: biełgorodzki, leningradzki, woroneski, rostowski, czelabiński, nowogrodzki, Kraje Krasnodarski i Stawropolski oraz Republika Tatarstanu.
Przeciętny Rosjanin spożywa obecnie około 26 kg mięsa drobiowego w ciągu roku. Przewiduje się wręcz, że apetyt Rosjan jeszcze wzrośnie w ciągu najbliższych lat, nawet do 30 kg. e-abi
StoryEditor
Rosja sama wyprodukuje i sama zje
Do końca tego roku Rosja najprawdopodobniej będzie w stanie sama zaspokoić niemal całe swoje zapotrzebowanie na drób (w 96%) – informują tamtejsze służby statystyczne Rosstat.