Małopolskie dobre praktyki
Podczas spotkania zaprezentowano dobre praktyki z Małopolski – m.in. działalność Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie, stworzonego przez LGD Gościniec 4 Żywiołów oraz realizowany przez Województwo Małopolskie projekt SPIN, którego celem jest wspieranie małopolskich przedsiębiorców za pośrednictwem Centrów Transferu Wiedzy. Goście mieli okazję przyjrzeć się innowacyjnym rozwiązaniom stosowanym na terenie Małopolski – takim jak m.in. rozwój wyjątkowych na skalę kraju przedsięwzięć, wsparcie dla startup’ów, jak również zmiana charakteru pomocy dla przedsiębiorców, polegająca na bezpośrednim dotarciu i wsparciu przedsiębiorców w procesie nawiązania i budowania współpracy z ośrodkiem badawczym.Plan Działania dla Rozwoju Innowacji
Jak uruchomić potencjał rozwojowy mieszkańców obszarów wiejskich? Jak inkubować i rozwijać przedsiębiorstwa, a w konsekwencji, innowacje na terenach wiejskich? Specyfika tego procesu opiera się na przełamaniu innego rodzaju barier, aniżeli te identyfikowane w mieście (np. dostęp do wiedzy, ośrodków naukowych, szybkiego Internetu), ale też konieczności budowania ekosystemu dla rozwoju innowacji na terenach wiejskich.FRDL Małopolski Instytut Samorządu Terytorialnego i Administracji - partner projektu i organizator spotkania - prowadzi obecnie we współpracy z Województwem Małopolskim prace na Planem Działania na rzecz Rozwoju Innowacji na terenach wiejskich w regionie, u którego podstaw leży założenie, iż stwarzanie warunków dla rozwoju innowacji, wymaga zaangażowania zarówno samorządu regionalnego, jak i samorządu lokalnego.
Patronat medialny nad wydarzeniem objął miesięcznik „top agrar Polska” oraz portal topagrar.pl. Oprac. ag