StoryEditor

Rusza olejarnia społeczna stworzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Różnowa

Zdrowy styl życia, poszanowanie natury i ekologii to jedne z najważniejszych idei, które przyświecają młodemu Kołu Gospodyń Wiejskich z Różnowa na Warmii. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu i pozyskanemu grantowi, pomysłowe gospodynie uruchomiły społeczną olejarnię dla mieszkańców wsi.
12.04.2024., 08:16h

Koło Gospodyń Wiejskich z warmińskiej wsi Różnowo pod Olsztynem powstało w grudniu 2022 r. Inicjatorkami były rękodzielniczki i początkowo wydawało się, że to właśnie rękodzieło będzie podstawą jego działalności. Kiedy jednak do Koła zaczęły dołączać kolejne panie, szybko okazało się, że wszystkie są zainteresowane ekologią i zdrowym stylem życia.

Zobacz także: Czosnku wianek i wołowina z RHD na Górnym Śląsku

Od czasu powstania Koła jego członkinie przygotowały i zrealizowały już około dziesięciu projektów, a dotyczyły one trzech obszarów: zdrowia, sportu i rekreacji, zdrowego stylu życia i kulinariów oraz rękodzieła.

Dzisiaj Koło z Różnowa zrzesza 30 osób, w jego szeregach są zarówno młode matki, jak i emerytki, a oprócz pań jest też kilku panów. Przewodniczącą jest pani Małgorzata Jarząbek, która zgodziła się opowiedzieć nam o filozofii Koła i projekcie olejarni społecznej.

image
Siedziba KGW w Różnowie mieści się w nowo powstałej świetlicy wiejskiej.
FOTO: Fot. Sierszeńska

Integracja mieszkańców w powiecie olsztyńskim

Wieś Różnowo położona w powiecie olsztyńskim w gminie Dywity nie należy do małych, zamieszkuje ją ponad dwa tysiące mieszkańców, charakterystyczne jest jednak to, że jest bardzo rozciągnięta terenowo. – Tworzą ją, oprócz "starej wsi", liczne małe osiedla rozrzucone na znacznym obszarze. – mówi pani Małgorzata. – Zależało nam na tym, by poprzez wspólne działania zaktywizować i zintegrować społeczność. Mamy ofertę dla wszystkich grup wiekowych, dla dzieci, dorosłych, a także dla seniorów. Organizujemy zajęcia taneczno-sportowe, rękodzielnicze, np. tkanie na ramkach, warsztaty kulinarne, spotkania z ekspertami, akcje charytatywne i wiele innych. Zależy nam również na integracji międzypokoleniowej – na kolacji wigilijnej dla seniorów występowały z kolędami małe dzieci.

Dobroczynne oleje tłoczone na zimno

Oleje tłoczone na zimno są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych omega-6 i omega-3, są wolne od szkodliwych chemikaliów i zawierają niski poziom cholesterolu. Poprawiają pracę naszego układu odpornościowego i układu nerwowego, pozytywnie wpływają na stan włosów i skóry.

Siedziba Koła mieści się w pięknej, oddanej do użytku w zeszłym roku świetlicy wiejskiej, która wprost zachęca do organizacji wszelakich spotkań i imprez. Urząd gminy oraz sołectwo wyposażyły świetlicę w najpotrzebniejsze meble i sprzęty, natomiast Koło, dzięki środkom z ARiMR, kupiło akcesoria kuchenne.

Zdrowie i ekologia

Jednym z ważnych obszarów zainteresowań Koła jest zdrowie i profilaktyka zdrowotna, a wiele z działań skierowanych jest głównie do kobiet. W ramach projektu Kobieca Moc odbyły się spotkania z dietetyczką, lekarzem i przedstawicielką Amazonek. – Rozmawialiśmy m.in. o zapobieganiu zachorowaniu na raka piersi, o tym, jak dbać o zdrowy kręgosłup, jak walczyć ze stresem, który jest dzisiaj wszechobecny – wymienia pani Małgorzata. – Ale zajmujemy się również tą zdrową, ekologiczną żywnością. Zależy nam, by żywność była wytwarzana w domu, bez polepszaczy i konserwantów, z naturalnych składników, kupowanych lokalnie – mówi.

Myślenie ekologiczne przyświeca członkom Koła we wszystkich działaniach. Uczą się od ekspertów, a później tę wiedzę przekazują dalej i starają się ją wcielać w życie. – U nas we wsi jest bardzo duże zainteresowanie zdrowym odżywianiem, dlatego nasze warsztaty kulinarne cieszą się szczególnym powodzeniem – mówi pani Małgorzata. Podczas spotkań pn. Akademia Zero Waste, zrealizowanych przez panią Małgorzatę Jarząbek w ramach programu Zakorzenione – liderki dla środowiska, uczestnicy dowiedzieli się, jak nie marnować żywności ani wody oraz jak racjonalnie robić zakupy. Innym razem członkowie Koła pod okiem eksperta poznawali tajniki wytwarzania serów z mleka krowiego, a później zorganizowali warsztaty serowarskie dla mieszkańców wsi. Jak mówi przewodnicząca, planują ten temat kontynuować, poszerzając go o sery kozie oraz wegańskie.

image
Podczas warsztatów mieszkańcy nauczyli się obsługiwać prasę i wytłaczać olej.
FOTO: KGW Różnowo

Członkinie KGW z Różnowa uczestniczyły w warsztatach organizowanych przez Zespół Szkół Gastronomicznych w Olsztynie, gdzie uczyły się gotowania tradycyjnych regionalnych potraw. Korzystają też z wiedzy pozyskanej w Banku Żywności w Olsztynie, który jest ukierunkowany na niemarnowanie żywności.

Do ważniejszych wydarzeń, w których Koło brało udział, należą też kulinarny konkurs gminny O Garniec Kłobuka, Tradycyjne Święto Plonu – Kiermas Warmiński w Brąswałdzie czy festyn sołecki. Podczas dożynek gospodynie z Różnowa sprzedawały przygotowane własnoręcznie regionalne potrawy, pozyskując w ten sposób środki na działalność.

Projekt olejarnia

Zainteresowanie zdrowym stylem życia i ekologiczną naturalną żywnością zaowocowały powstaniem projektu pod nazwą Sekrety zdrowego odżywiania. W zeszłym roku projekt gospodyń z Różnowa został doceniony przez Fundację Krajowej Grupy Spożywczej SA Pomaganie krzepi i w ramach programu grantowego pn. Ekogospodyni Koło otrzymało dofinansowanie na realizację jednego z punktów projektu – olejarnię społeczną.

Pozostało 34% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 02:26