
Program pomocy skierowany jest do nowych grup producentów rolnych (uznanych od 18 sierpnia 2020 r. na podstawie ustawy z 15 września 2000 r. o grupach producentów rolnych i ich związkach) prowadzących działalność jako mikro-, małe lub średnie przedsiębiorstwo. O dofinansowanie mogą starać się również organizacje producentów. Wsparcia nie uzyskają producenci drobiu, wyrobów z mięsa drobiowego i jego podrobów oraz owoców i warzyw.
Pomoc jest realizowana w formie rocznych płatności przez okres pierwszych pięciu lat, następujących po dacie uznania grupy producentów rolnych lub organizacji producentów. Wysokość wsparcia wynosi: w pierwszym roku - 10 proc. przychodów netto, w drugim roku - 9 proc., w trzecim roku - 8 proc. w czwartym roku - 7 proc., w piątym roku - 6 proc. Maksymalny limit przyznawanych środków finansowych to 100 tys. euro w każdym roku pięcioletniego okresu.
Z informacji, którą podała ARiMR naszej redakcji wynika, że według stanu na 5 lutego 2021 r. w rejestrach prowadzonych przez dyrektorów oddziałów regionalnych ARiMR widnieje w sumie 747 grup producentów rolnych (najwięcej w woj. wielkopolskim, opolskim i łódzkim).
– Obserwując trendy w rozwoju grup producentów w Polsce, wskazać należy, że najwięcej grup producentów rolnych powstawało w regionach kraju, gdzie przeważają gospodarstwa większe i specjalistyczne, tj. głównie w zachodniej, centralnej, północnej i południowo-zachodniej Polsce. Najmniej grup producentów rolnych powstało w południowych regionach kraju, tj. na obszarach o największym rozdrobnieniu gospodarstw rolnych, w regionach mocno uprzemysłowionych oraz we wschodniej Polsce. Zauważyć należy także, że pomimo licznych korzyści wynikających z funkcjonowania w grupie producentów rolnych polscy rolnicy/producenci nadal nie wykazują szczególnego zainteresowania tą formą współdziałania – komentuje ARiMR.
dkol
fot. poglądowe