Rynek żywności ekologicznej w Polsce
- Rynek produktów ekologicznych w Polsce w 2023 roku zbliży się do około 1,5 mld PLN (wg szacunków Bio Planet), zaś jego udział w rynku żywności ogółem odnotowuje stałe wzrosty. Pomimo wieloletnich wzrostów żywność ekologiczna w Polsce to nadal zaledwie około 0,5 % rynku całej żywności. Perspektywy wzrostu tego rynku są olbrzymie, gdyż w większości krajów Unii Europejskiej udział ten wynosi od kilku do kilkunastu procent. Świadomość ekologiczna społeczeństwa jest coraz większa i wszystko wskazuje na to, że ten trend pozostanie z nami na dłużej. Nie bez znaczenia jest również fakt, że dostępność eko produktów jest coraz większa, znajdziemy je już właściwie w większości sklepów spożywczych – mówi Sylwester Strużyna, Prezes Zarządu Bio Planet S.A.
- Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów – komentuje Sylwester Strużyna.
Jak wskazują eksperci, w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Prezes Bio Planet ocenia, że zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Przestawienie jednego gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne to proces, który zajmuje około 3 lata, dlatego trudno będzie przeprowadzać masowe konwersje.
Bernat Patrycja
na podst. inf. pras Bio Planet
Fot: envato.elemnets
Ponad połowa konsumentów chce kupować ekologicznie
Organic Trade Association, przeprowadzili badania, które wykazały, że ponad połowa konsumentów (55%) zadeklarowała, że kwestie zdrowotne takie, które wiążą się z lepszymi właściwościami odżywczymi i brakiem pestycydów w dużej mierze decydują o konkretnym wyborze produktów podczas zakupów. Inne czynniki to ochrona środowiska i etyczne traktowanie zwierząt.
- Rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi widzimy również w systematycznym wzroście sprzedaży. W pierwszym półroczu 2023 roku zanotowaliśmy wzrost sprzedaży o około 27 % rok do roku. Regularnie zwiększamy również naszą ofertę produktów i rozwijamy kanały sprzedaży, aby nasze produkty były dostępne dla jak największego grona klientów – komentuje Sylwester Strużyna.
Jak wskazują eksperci, w kolejnych latach rynek żywności ekologicznej będzie się dalej dynamicznie rozwijał. Prezes Bio Planet ocenia, że zmiany dotyczące przechodzenia na rolnictwo ekologiczne będą zachodzić ewolucyjnie. Przestawienie jednego gospodarstwa z konwencjonalnego na ekologiczne to proces, który zajmuje około 3 lata, dlatego trudno będzie przeprowadzać masowe konwersje.
Bernat Patrycja
na podst. inf. pras Bio Planet
Fot: envato.elemnets