Jak poinformowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (JHARS) Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie (WSA) oddalił skargę jednego z producentów, dotyczącą stosowania określenia Wiejskie Pyszności w odniesieniu do produktów zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe.
Wspomniany producent zaskarżył decyzję Głównego Inspektora JHARS, który zakwestionował oświadczenie na produktach zawierających w swoim składzie dodatki do żywności, stojąc na stanowisku, iż oznakowanie pod hasłem „wiejskie” wprowadza konsumenta w błąd, ponieważ sugeruje specjalne właściwości środków spożywczych.
Jak zaznaczył w uzasadnieniu wyroku WSA: „określenie <> sugeruje, iż produkty zostały wyprodukowane przy użyciu tradycyjnych składników stosowanych do tego typu wyrobów. W związku z tym odznaczają się walorami smakowymi charakterystycznymi dla produktów wytwarzanych w wiejski prosty sposób bez użycia białka sojowego, białka wieprzowego i dozwolonych substancji dodatkowych (…). Ponadto wiejskie produkty cechowało wędzenie a nie dodatek aromatu dymu wędzarniczego. Pojęcie <> odnosi się do szeregu cech charakteryzujących produkcję, w której nie stosuje się dozwolonych substancji dodatkowych w celu uzyskania określonego rodzaju wędlin odznaczających się ustalonym przez producenta smakiem, wyglądem i składem.” Tym samym, WSA potwierdził stanowisko Głównego Inspektora JHARS, zgodnie
z którym określenie „wiejski” w przypadku produktów zawierających substancje dodatkowe stanowi naruszenie prawa żywnościowego. Oprac. ag
Źródło: JHARS