Samozapłon w magazynie: jak sie uchronić?
Stowarzyszenie Straży Pożarnej Dolnej Saksonii udzieliło kilku wskazówek, jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia zjawiska samozapłonu i pożaru, podczas przechowywania m.in. siana czy zboża.
Zobacz także: Gigantyczny pożar w Kombinacie Rolnym Manieczki. Spłonął budynek i maszyny rolnicze!
- Po pierwsze wilgotność
Zebrane produkty powinny być przechowywane tylko wtedy, kiedy są całkowicie wyschnięte, lub zostały odpowiednio wysuszone.
- Po drugie: wielkość magazynu
Ze względów bezpieczeństwa, miejsce do przechowywania nie powinno przekraczać powierzchni 2 tys. m2, natomiast kubatura nie powinna być większa niż 10 tys. m3.
- Punkt trzeci: odległość
W przypadku magazynów otwartych należy utrzymać następujące odległości bezpieczeństwa:
- 25 m do granic posesji znajdującej się na terenie zabudowanym, do budynków na tej samej posesji, do wolnostojących budynków na gaz, do linii wysokiego napięcia.
- 50 m do budynków, które mają łatwopalne ściany, lub miękkie pokrycie dachowe, od terenów leśnych, czy wrzosowisk.
- Po czwarte: pojazdy w pobliżu
Warto pomyśleć o tym, aby nie parkować pojazdów ze ślinikiem spalinowym w pobliżu magazynu.
- 5: sprawdzaj temperaturę
Warto regularnie sprawdzać temperaturę pod kątem ocieplenia, np. za pomocą sondy do pomiaru siana. Temperatura ta nie powinna przekraczać 40 stopni Celsjusza.
Co zrobić, kiedy jest ryzyko pożaru?
Jeżeli zmierzymy temperaturę i ta przekroczy zalecane wartości lub poczujemy zapach spalenizny, nie ma co się zastanawiać, tylko bezzwłocznie powiadomić o tym straż pożarną.
Bernat Patrycja
na podst. AgrarHeute
Fot: Gębski