Omawiany wczoraj przez Sejm projekt ma umożliwić rolnikom nieopodatkowaną sprzedaż przetworzonych produktów rolnych (np. dżemów, serów czy wędlin). Obecnie rolnicy mogą wytwarzać i sprzedawać bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej i płacenia podatku dochodowego od osób fizycznych jedynie produkty nieprzetworzone.
W myśl projekt nowelizacji ustawy rolnik będzie zwolniony z zapłaty podatku dochodowego w przypadku sprzedaży przetworzonych produktów rolnych z jego własnej uprawy, hodowli lub chowu. Warunkiem będzie prowadzenie ewidencji sprzedaży oraz sprzedawanie produktów wyłącznie w miejscu ich wytworzenia lub na targowiskach. Nieopodatkowane będą przychody w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym 7 tys. zł. Zwolnieniu nie będzie podlegała sprzedaż produktów przetworzonych w ramach produkcji przemysłowej oraz uzyskanych z działów specjalnych produkcji rolnej. Zwolnione nie będą także produkty objęte akcyzą (np. napoje alkoholowe). Co ważne, ze zwolnienia podatkowego nie będzie można również skorzystać jeśli do przetwarzania produktów rolnych i ich sprzedaży będą zatrudniani pracownicy bądź podwykonawcy.
A co o proponowanym przez Sejm projekcie mówią sami rolnicy? Zdaniem wielu z nich kierunek tych zmian prawnych jest dobry, ale kwota wolna od podatku, czyli 7 tys. zł, jest zbyt niska i aby produkcja oraz sprzedaż przetworzonych produktów rolnych była opłacalna powinna być kilkukrotnie wyższa. Krajowa Rada Izb Rolniczych, która konsultowała projekt tej ustawy, wskazywała, że kwota wolna od podatku w zakresie produkcji i sprzedaży przetworzonych produktów rolnych powinna wynosić 50 tys. zł.
Mimo, iż projekt tej ustawy będzie jeszcze przedmiotem prac dwóch sejmowych komisji, to trudno spodziewać się, by resort finansów zgodził się na przyjęcie kwoty wolnej od podatku w wysokości proponowanej przez Izby. bcz
Źródło: sejm.gov.pl
Fot. Czekała