StoryEditor

Ser nie z mleka, ale z nasion… soi

Stany Zjednoczone: W tym kraju ser pozyskiwany jest z mleka przede wszystkim krowiego i jest on podstawą wielu dań. Jednak amerykańscy konsumenci coraz częściej cierpią na nietolerancję laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Większość serów robiona jest właśnie z takiego mleka. Aby powstał, potrzebne jest jednak białko, które, jak się okazuje, nie musi wcale pochodzić od zwierząt.
06.06.2023., 14:06h
Firma Nobell Foods postanowiła znaleźć alternatywę dla osób, które nie tolerują laktozy, ale nie potrafią zrezygnować z jedzenia serów. Okazało się, że kazeinę może wyprodukować genetycznie modyfikowana soja, którą można ukierunkować na produkcję praktycznie każdego białka poprzez edycję odpowiednich genów. 

Smak i rozciągliwość w roślinnym serze

Jak przyznaje Magi Richani z Nobble Food najbardziej problematyczne jest uzyskanie parametrów roślinnego sera, które byłyby zbieżne z krowim. Chodzi przede wszystkim o smak, rozciągliwość i topienie się, np. w daniach na ciepło. I choć sery roślinne stanowią dziś w Stanach tylko 1% rynku, Richani podkreśla, że zainteresowanie nimi szybko rośnie tym bardziej, że jest to alternatywa cenowo zbliżona do serów zwierzęcych.


Zobacz także: Prognozowany jest rekordowy wzrost eksportu ukraińskiej soi


Źródło: University of Copenhagen
Fot: Daleszyński
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 10:01