Firma Nobell Foods postanowiła znaleźć alternatywę dla osób, które nie tolerują laktozy, ale nie potrafią zrezygnować z jedzenia serów. Okazało się, że kazeinę może wyprodukować genetycznie modyfikowana soja, którą można ukierunkować na produkcję praktycznie każdego białka poprzez edycję odpowiednich genów.
Smak i rozciągliwość w roślinnym serze
Jak przyznaje Magi Richani z Nobble Food najbardziej problematyczne jest uzyskanie parametrów roślinnego sera, które byłyby zbieżne z krowim. Chodzi przede wszystkim o smak, rozciągliwość i topienie się, np. w daniach na ciepło. I choć sery roślinne stanowią dziś w Stanach tylko 1% rynku, Richani podkreśla, że zainteresowanie nimi szybko rośnie tym bardziej, że jest to alternatywa cenowo zbliżona do serów zwierzęcych.
Zobacz także: Prognozowany jest rekordowy wzrost eksportu ukraińskiej soi
Zobacz także: Prognozowany jest rekordowy wzrost eksportu ukraińskiej soi
Źródło: University of Copenhagen
Fot: Daleszyński