StoryEditor

Sieci handlowe: wzrost cen żywności niezależny od nas

Dlaczego ceny produktów rolnych w sklepach wzrosły, skoro w skupach spadły? Lidl, Biedronka oraz Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji zapewniają, że sieci nie podniosły marży w trakcie pandemii. Tłumaczą, że wzrost cen był uwarunkowany czynnikami, na które nie miały wpływu.
28.05.2020., 10:05h

Kilka tygodni temu na łamach naszego portalu poruszaliśmy temat wzrostu cen żywności w sklepach, przy jednoczesnym obniżeniu cen skupu płodów rolnych. Największe różnice dotyczyły cen mięsa. Zarówno drób, wołowina, jak i wieprzowina odnotowały silne, kilkunastoprocentowe spadki w skupie. Nie przełożyło się to jednak na ceny na półkach sklepowych. Za schab, pierś z kurczaka czy łopatkę wołową konsumenci musieli płacić dużo więcej. Pisaliśmy o tym TUTAJ.

Zapytaliśmy wtedy największe sieci handlowe w Polsce i organizację zrzeszającą handlowców, czemu ceny żywności w ich sklepach wzrosły, skoro w skupach notowane są rekordowe spadki.

W odpowiedzi usłyszeliśmy, że… sklepy nie podniosły marży w trakcie pandemii, a wzrost cen był uwarunkowany czynnikami, na które sieci nie miały wpływu.

Marek Walencik, dyrektor kategorii warzyw i owoców w sieci Biedronka zapewnił nas, że ceny większości produktów dostępnych w sklepach nie zmieniły się lub spadły na przestrzeni minionego roku, pomimo rosnącej inflacji.

- Takim produktem są chociażby banany, których kilogram kosztował w kwietniu 2019 r. 4,42 zł/kg, a w kwietniu tego roku...

Pozostało 72% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Kamila Szałaj
Autor Artykułu:Kamila Szałaj Redaktorka portalu tygodnik-rolniczy.pl i Tygodnika Poradnika Rolniczego. Kamila Szałaj jest ekspertką z zakresu polityki rolnej w Polsce oraz rynków rolnych. Specjalizuje się także w kwestii dopłat bezpośrednich i dotacji dla rolnictwa. Podejmuje też tematy dotyczące bezpieczeństwa w rolnictwie oraz interwencji w obronie rolników. Zdobyła 1. miejsce w ogólnopolskim konkursie KRUS „W rolnictwie można pracować bezpieczniej”. W 2018 roku odznaczona przez ministra rolnictwa medalem Zasłużony dla Rolnictwa.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 23:46