Podczas gdy średnie spożycie mięsa w 2018 roku wynosiło 69,8 kg na osobę, oczekuje się, że do 2031 roku zmniejszy się ono o prawie dwa kilogramy - do 67 kg.
Przewidywany spadek spożycia dotyczy zwłaszcza wieprzowiny, chociaż tendencja ta jest widoczna już od wielu lat. Niemniej jednak spośród wszystkich mięs to właśnie mięso wieprzowe króluje w jadłospisie a jego udział w całkowitym spożyciu mięsa szacuje się na prawie połowę.
Z drugiej strony mięso drobiowe staje się coraz bardziej popularne i jest obecnie preferowane przez wielu konsumentów jako alternatywa dla wieprzowiny. W 2021 roku spożycie na jednego mieszkańca UE wyniosło ok. 24 kg.
Według Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w najbliższych latach również prawdopodobnie spadnie. Obecnie wynosi 10 kg na mieszkańca.
Warto też wspomnieć, że ze względu na zmiany w populacji UE i towarzyszące im tradycje religijne, przewiduje się, że do 2031 roku wzrośnie spożycie jagnięciny i baraniny.
Przewidywany spadek spożycia dotyczy zwłaszcza wieprzowiny, chociaż tendencja ta jest widoczna już od wielu lat. Niemniej jednak spośród wszystkich mięs to właśnie mięso wieprzowe króluje w jadłospisie a jego udział w całkowitym spożyciu mięsa szacuje się na prawie połowę.
Z drugiej strony mięso drobiowe staje się coraz bardziej popularne i jest obecnie preferowane przez wielu konsumentów jako alternatywa dla wieprzowiny. W 2021 roku spożycie na jednego mieszkańca UE wyniosło ok. 24 kg.
Według Komisji Europejskiej, spożycie wołowiny w najbliższych latach również prawdopodobnie spadnie. Obecnie wynosi 10 kg na mieszkańca.
Warto też wspomnieć, że ze względu na zmiany w populacji UE i towarzyszące im tradycje religijne, przewiduje się, że do 2031 roku wzrośnie spożycie jagnięciny i baraniny.
Dlaczego rezygnujemy z mięsa?
Wśród przyczyn zmian w konsumpcji mięsa w Unii Europejskiej wymienia się wzrost świadomości ekologicznej konsumentów. Obawy związane ze zmianami klimatycznymi sprawiają, że proces produkcji i pochodzenie produktów odgrywają coraz ważniejszą rolę. Coraz więcej uwagi poświęca się rodzajowi hodowli, dobrostanowi zwierząt czy śladowi ekologicznemu. Ponadto coraz większego znaczenia w konsumpcji mięsa nabierają aspekty zdrowotne.
Źrodło: www.topagrar.com na podst. AMI