Stella Kyriakides opowiedziała się za ograniczeniem stosowania pestycydów, nawozów i antybiotyków w hodowli zwierząt. Zaznaczyła jednak, że nie ustalono jeszcze konkretnych wskaźników tych ograniczeń. Nie wiadomo więc, czy będzie to 30 czy np. 50 proc.
- Strategia nie nałoży nowych reguł czy ograniczeń od razu po opublikowaniu. Będzie to raczej program współpracy miedzy rolnikami a dystrybutorami żywności na rzecz stworzenia zrównoważonych praktyk – uspokajała posłów z Komisji Rolnictwa Parlamentu Europejskiego Stella Kyriakides.
Zaznaczyła jednocześnie, że pandemia koronowairusa uwydatniła potrzebę wprowadzenia działań proponowanych w strategii.
- Model wytwarzania żywności, który jest zorientowany wyłącznie na produkcję, nie wystarcza w dzisiejszym świecie. Łańcuch żywnościowy musi być rozpatrywany jako całość, przy jednoczesnym traktowaniu kwestii gospodarczych, środowiskowych i społecznych. Teraz bezpieczeństwo żywnościowe stało się dużo ważniejsze dla konsumentów niż kiedykolwiek wcześniej – powiedziała.
- Strategia „Od pola do stołu” poprowadzi nas w nowym kierunku. Jest ona ważną częścią Zielonego Ładu i ...