StoryEditor

Sytuacja na rynku mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego

Wołowina, drób, wieprzowina – jakie będą ceny, co na nie wpływa? Jakie czynniki determinują zakup mięsa? Co decyduje o jego wyjątkowych walorach? Czy dla konsumenta ważny jest certyfikat? O tym dziś rozmawiano na konferencji UPEMI w Warszawie.
12.12.2019., 17:12h
W branży mięsnej co chwila pojawiają się nowe trendy, a wśród nich produkty, które muszą odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku. Konsumenci są wymagający i mają określone oczekiwania względem mięsa surowego oraz przetworów mięsnych. Warto podążać za ich zapotrzebowaniem, bo gdyby nie konsument, producent i przetwórca by nie istniał.

O tym, jak się ma w ostatnim kwartale 2019 r. branża mięsna Polska, ale i Europejska, a także o tym, jakie właściwie czynniki determinują wybory konsumenckie rozmawiano dzisiaj podczas konferencji zorganizowanej przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Gości przywitał Wiesław Różański, prezes UPEMI, a wśród nich, licznie reprezentowaną grupą byli studenci Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. 

2020 rokiem deficytowym w wieprzowinę


Wydawać by się mogło, że sytuacja na rynku trzody chlewnej jest dobra – rolnicy otrzymują rekordowo wysokie stawki za kilogram żywca (przeciętna cena w październiku br. wyniosła 5,89 zł/kg). Jednak za tym wszystkim stoi wysoka cena warchlaka i prosiaka importowanego (a takiego niestety mamy najwięcej) – spadł także import tej grupy do Polski o 9,...
Pozostało 85% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 08:02