StoryEditor

Szefowie COPA/COGECA w Waszyngtonie

Delegacja organizacji rolniczych COPA/COGECA przebywała niedawno w Waszyngtonie, prowadząc rozmowy – jak to określono zdawkowo w komunikacie – z „tamtejszymi prawodawcami” odnośnie negocjacji umowy o wolnym handlu pomiędzy UE a USA.
28.02.2014., 12:02h

Według oceny Pekka Pesonena, sekretarza generalnego COPA/COGECA , aż trzy czwarte korzyści umowy wynikać będzie ze zniesienia barier pozataryfowych. Natomiast Albert Jan Maat, niedawno wybrany przewodniczący COPA, stwierdził, że gospodarki UE i USA już są ze sobą ściśle powiązane.

Wymiana handlowa produktami rolnymi przez Ocean Atlantycki jest zrównoważona, a jej wartość to ok. 4 mld euro w przypadku każdej ze stron. Stany Zjednoczone to największy rynek zbytu dla europejskich produktów rolnych wysokiej jakości. Nie jest chyba zaskoczeniem pozytywna tendencja rynkowa dot. przede wszystkim wina, sera i przetworzonego mięsa. Z drugiej zaś strony europejski sektor hodowli w dużym stopniu polega na dostawach pasz białkowych z USA. Normy bezpieczeństwa żywności są na bardzo wysokim poziomie zarówno w USA, jak i w UE pomimo różnic co do samych praktyk – dodał Maat.
Chodzi tu o pewne szczegóły: UE nie dopuszcza stosowania hormonów i innych stymulatorów wzrostu w produkcji mięsa oraz chlorowania kurczaków. Maat uważa, że Waszyngton musi to uszanować. Co więcej, w UE obowiązują rygorystyczne zasady dobrostanu zwierząt, które powinny mieć zastosowan...

Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 13:38