Kawa bezkofeinowa z łubinu wąskolistnego Szot i Sonet z PHR!
Na rynku kawy pojawiła się innowacja. Nowa metoda produkcji kawy bezkofeinowej wykorzystuje do tego procesu łubin wąskolistny odmiany Szot i Sonet. Obie te odmiany są dostarczane przez Poznańską Hodowlę Roślin.
Jak powstaje kawa z łubinu?
W przypadku kawy bezkofeinowej z łubinu, zamiast tradycyjnej ekstrakcji kofeiny używamy wcześniej wspomnianych nasion łubinu. W czasie tego procesu zachowany jest bogaty smak, a aromat porównywalny jest do klasycznej kawy, jaką wszyscy znamy.
Jest to bardzo dobra opcja, dla ludzi, którzy nie mogą spożywać kofeiny, lub chcą ją po prostu ograniczyć.
Zobacz także: Polska w czołówce eksporterów kawy palonej w Europie!
Jakie odmiany łubinu do produkcji kawy?
Do produkcji kawy, oprócz wcześniej wspomnianych odmian Sonet i Szot, zalecane są również pochodzące z PHR:
- Pogo,
- Bolero,
- Salsa.
- Producent jest dumny z tej innowacji i wierzy, że spotka się ona z dużym zainteresowaniem. Zapraszamy do degustacji tego wyjątkowego smaku, otwierając nowe perspektywy dla przemysłu kawowego i dowodząc, że natura może być inspiracją dla innowacyjnych produktów. Poznańska Hodowla Roślin życzy wszystkim miłych doznań smakowych!
Bernat Patrycja
Fot i źródło: PHR