StoryEditor

Tjarda Klimp nową szefową Vion: idą duże zmiany w przemyśle mięsnym

Przemysł mięsny w Europie przechodzi zmiany. Vion, jeden z gigantów branży, mianuje nowego dyrektora generalnego. Sprawdź, jak Tjarda Klimp pokieruje przyszłością firmy.

22.09.2024., 14:00h

Zmiana kierownictwa Vion

W firmie Vion, jednym z największych europejskich przetwórców mięsa z siedzibą w Boxtel (Holandia), szykują się znaczące zmiany. Z końcem 2024 roku na stanowisku dyrektora generalnego zajdą zmiany. 

Ronald Lotgerink ustąpi miejsca dotychczasowej dyrektor finansowej Tjardzie Klimp, która pełni tę funkcję w zarządzie firmy od 2021 roku. Nowa szefowa przejmie stery firmy w momencie, gdy ta kończy kluczowy etap restrukturyzacji, wprowadzony w ramach programu „Change that Matters”.

Zobacz też: Ranking ubojni 2023: Oto dziesięć największych rzeźni w Niemczech

Vion walczy z konkurencją i rosnącymi kosztami na rynku mięsa

Jak zaznaczają przedstawiciele Vion, firma, podobnie jak cała branża mięsna, zmaga się z szeregiem poważnych wyzwań. W ostatnich latach branżę dotknęły takie problemy jak afrykański pomór świń, spadek liczby hodowanego bydła, rosnące koszty oraz zmniejszone zapotrzebowanie na mięso. Dodatkowo Vion, skupiona wcześniej na rynkach eksportowych, głównie w Niemczech, staje w obliczu rosnącej konkurencji ze strony firm z krajów o niższych kosztach pracy, takich jak Brazylia czy Stany Zjednoczo...

Pozostało 65% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. grudzień 2024 20:57