StoryEditor

Ubój zwierząt w gospodarstwie na własny użytek – rolnicy się szkolą

Ubój w gospodarstwie zwierząt na własny użytek od lat wzbudzał kontrowersje. Przepisy opierające się o unijne rozporządzenie nr 1099/2009 wymagały od rolnika kwalifikacji, jakie posiadają osoby dokonujący uboju w rzeźniach lub nadzorujące uśmiercanie zwierząt futerkowych na fermach.
19.02.2020., 13:02h
Przed dwoma laty weszły w życie nowe przepisy ułatwiające uzyskanie uprawnień do dokonania uboju w gospodarstwie. Osoby, które to robią na własny użytek nie muszą mieć wykształcenia minimum zasadniczego zawodowego. Muszą natomiast być pełnoletnie i posiadać kwalifikacje zapewniające wykonywanie czynności bez niepotrzebnego bólu, niepokoju czy cierpienia zwierząt. I nie trzeba  już odbywać 3-miesięcznej praktyki na stanowisku ubojowym. Wystarczające jest odbycie szkolenia w tym zakresie, organizowanego przez lekarza weterynarii albo – na jego zlecenie – przez inny podmiot.

Chętnych do przeprowadzania uboju w własnych gospodarstwach jest sporo, co widać było na szkoleniu, jakie Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Opolu przeprowadził wspólnie z Opolską Izbą Rolniczą. Przybyli na nie rolnicy nie tylko z Opolszczyzny, ale i z sąsiednich województw.

W materiale filmowym głos zabrali: Mateusz Mroczkowski – rolnik z woj. Małopolskiego, Jan Grela – rolnik z Grodźca k/Niemodlina, Marek Froelich – prezes Izby Rolniczej w Opolu oraz Małgorzata Paciepnik - z-ca wojewódzkiego lekarza weterynarii w Opolu.

ZOBACZ FILM ZE SZKOLENIA!


Tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż

CZYTAJ TAKŻE: Rzeźnie rolnicze można otwierać od 18 lutego!
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 21:33