Minister Ardanowski wczoraj podczas Forum Spółdzielczości Mleczarskiej zaznaczył, że złożył projekt nowelizacji ustaw przed Radą Ministrów, które blokowały rolników i małych przetwórców do sprzedaży bezpośredniej do restauracji, stołówek czy chociażby sklepów.
Teraz ma być to łatwiejsze – mniej zezwoleń i biurokracji, podkreślał.
Rolnicy i przetwórcy będą mieli możliwość skorzystania z opodatkowania 2 proc. ryczałtem od ewidencjonowanych przychodów ze sprzedaży określonych produktów roślinnych i zwierzęcych, przetworzonych w sposób inny niż przemysłowy. Przewidziano podwyższenie kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł.
Ponadto zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Zmiany mają wejść w życie po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Rada Ministrów dodatkowo, zmieniając ustawę o sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznym musiała dostosować do niej również ustawę o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz ustawę o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Wszystkie z projektów nowelizacji ustaw zostały złożone przez ministra rolnictwa, na liczne prośby rolników i przetwórców.
W projekcie noweli ustawy przewidziano ułatwienia dotyczące prawa żywnościowego dla podmiotów zamierzających prowadzić produkcję żywności na małą skalę. Zaproponowano m.in. zniesienie obowiązku sporządzania i przedkładania powiatowemu lekarzowi weterynarii do zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu. Chodzi o podmioty prowadzące sprzedaż bezpośrednią (w ramach rolniczego handlu detalicznego) lub działalność marginalną, lokalną ograniczoną (MLO).
Nowe przepisy zakładają zniesienie obowiązku zatwierdzenia przez powiatowych inspektorów sanitarnych lub granicznych inspektorów sanitarnych zakładów prowadzących produkcję i wprowadzanie na rynek żywności (żywności pochodzenia niezwierzęcego oraz żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego). Chodzi o produkcję odbywającą się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do obrotu. Nowe przepisy wejdą w życie 1 stycznia 2019 r.
Jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to naprawdę małym zakładom przetwórczym będzie na rynku łatwiej, a konsumenci skorzystają z większej gamy lokalnych, tradycyjnych i zdrowych produktów.
dkol/premier.gov.pl/krir.pl