
Taki bilans przedłożyła Komisja Europejska w czwartek w Brukseli. Komisarz Rolny Phil Hogan zapowiedział, że także w okresie 2018/2019 zdrowa żywność z lokalnych upraw będzie dostępna w roku szkolnym dla szkół, a jej zakup wsparty kwotą 150 mln na owoce i warzywa. Dodatkowo 100 mln euro zostanie przeznaczone na mleko i przetwory mleczne. Środki te będą pochodziły z funduszy Wspólnej Polityki Rolnej.
Niemcy są największym europejskim beneficjentem programu dofinansowania zdrowej żywności w szkołach. Na wsparcie warzyw i owoców dla szkół wydaje się tam 25 mln euro, z kolei na mleko 10,5 mln euro. Na drugim miejscu jest Francja, gdzie fundusze na dopłaty do warzyw i owoców wynoszą 18 mln euro, a na mleko 17,1 mln euro. Na trzecim miejscu uplasowały się Włochy, które na owoce i warzywa wydały 20,9 mln euro, natomiast na mleko przeznaczono ok. 9 mln euro. Polska znajduje się na czwartym miejscu, gdzie wsparcie na spożycie owoców i warzyw wyniosło 14,5 mln euro, a produkty mleczne w polskich szkołach dofinansowano kwotą 10,8 mln euro.
– ,Europejscy rolnicy dostarczają wysokiej jakości zdrową żywność i chcemy przez programy dla szkół wspierać tak...