W omawianym okresie wzrost eksportu jaj wyniósł 6,5% i osiągnął pułap 228,7 tys. ton. W tym jaj spożywczych sprzedano o 1,8% więcej (82,7 tys. ton) niż w poprzednim roku. Jak podkreślają analitycy, szczególnym wzrostem eksportu charakteryzował wywóz albuminy jaj (+10,7%, wzrost do 122,6 tys. ton).
W skali roku dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami oraz przetworami jajecznymi wzrosło o 11% i osiągnęło poziom 215,6 tys. ton. Najwięcej jaj eksportowała Holandia, Francja, Włochy, Niemcy, Belgia, Hiszpania, a także Polska. Jednak w przypadku Polski wywóz jaj i przetworów był mniejszy o około 14% i spadł do 9,4 tys. ton. Mniejszy był też eksport polskich jaj spożywczych o 8,4% (spadek do 7 tys. ton).
Unijne jaja trafiały przede wszystkim do Japonii (w ilości ok. 79 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj). Tutaj wywóz przez rok wzrósł aż o jedną czwartą. Duża ilość dostaw trafiła także do Szwajcarii (40 tys. ton) oraz Angoli (16 tys. ton).
Warto zwrócić uwagę na fakt, że zmienił się charakter dostaw – do tej pory eksportowano głównie jaja spożywcze, teraz znacząco wzrosła ilość wywożonej albuminy. W tym przypadku dużym odbiorcą stał się Izrael.
Redukcji uległ natomiast eksport do Rosji (o 27%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (22%) i na Ukrainę (41%).
Znaczącemu uszczupleniu uległ również import jaj i przetworów z krajów trzecich - zmalał bowiem o 36% (do 13 tys. ton), głównie za sprawą skorygowanych prawie o 50% dostaw z USA.
Ogółem w zaimportowanych towarach najwięcej było przetworów jajecznych – głównie z Indii (+45%, wzrost do 5,6 tys. ton). e-abi
StoryEditor
Unia więcej jaj eksportuje niż importuje
W 2014 r. Unia Europejska więcej sprzedała na rynki zagraniczne jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich niż zakupiła – sugerują najnowsze raporty Komisji Europejskiej.