Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) zatwierdził sprzedaż mięsa drobiowego hodowanego w laboratorium. Jak ogłosili 21 czerwca dwaj kalifornijscy producenci Good Meat i Upside Foods, mogą teraz sprzedawać „kurczaki hodowlane” na rynku krajowym. Good Meat rozpoczął sprzedaż mięsa laboratoryjnego w Singapurze w 2020 roku. Tym samym USA stały się drugim krajem na świecie, który zezwolił na sprzedaż tego rodzaju mięsa.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała hodowlane mięso drobiowe ww. firm za bezpieczne już w listopadzie ubiegłego roku. Jak poinformowali przedstawiciele obu firm, po otrzymaniu zatwierdzeń inspekcji od Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (USDA-FSIS) produkcja rozpoczęła się natychmiast. Na razie jednak tylko restauracje będą mogły oferować mięso laboratoryjne swoim gościom.
Wkrótce lista krajów się wydłuży?
– Ogłoszenie, że możemy teraz produkować i sprzedawać hodowlane mięso w Stanach Zjednoczonych, to wielki moment dla naszej firmy, branży i systemu żywnościowego – powiedział Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor generalny GOOD Meat i Eat Just, oceniając zatwierdzenie w USA. Reakcja poza Stanami Zjednoczonymi była podobna.
Brytyjska firma 3D Bio-Tissues, która planuje produkcję biologicznego materiału tkankowego w Wielkiej Brytanii do zastosowań takich jak żywność i skóra, ma teraz nadzieję, że nowa aprobata przyspieszy rozwój rynku mięsa hodowlanego w USA. Oferuje również jasne ramy, które mogą naśladować inne kraje.
Oprac. na podstawie AgE
Fot. Envato Elements