StoryEditor

USDA spodziewa się większej światowej produkcji cukru

Podczas gdy więcej cukru ma być produkowane w Europie i Azji w sezonie 2021/22, USDA spodziewa się spadku w Brazylii.
31.05.2021., 11:05h

Oczekuje się, że ogólna produkcja na światowym rynku cukru będzie wyższa w nadchodzącym sezonie. Według USDA, globalna produkcja cukru w kampanii 2021/22 wzrośnie o 5,68 mln ton, czyli 3,2%, do 185,54 mln ton. W szczególności eksperci z Waszyngtonu prognozują silny wzrost produkcji cukru w UE-27 – o 1,08 mln ton, czyli 7,3%, do 15,8 mln ton. Powodem tego są oczekiwane wyższe plony buraka cukrowego w wyniku nadzwyczajnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów w krajach będących głównymi producentami, takich jak Niemcy i Francja.

Indie, trzeci co do wielkości dostawca cukru na świecie, również mają produkować więcej tego surowca w sezonie 2021/22, w sumie 34,7 mln ton, przy założeniu sprzyjających warunków pogodowych dla uprawy trzciny cukrowej. Przekroczyłoby to ubiegłoroczną produkcję cukru w tym kraju o 940 tys. ton, czyli o 2,8%. W Tajlandii, która jest drugim co do wielkości eksporterem cukru, USDA oczekuje produkcji na poziomie 10,6 mln ton w nadchodzącym sezonie gospodarczym, wobec 7,57 mln ton w ubiegłym roku. Szacunki te opierają się na ekspansji upraw trzciny cukrowej i wzroście plonów, przy założeniu korzystnych warunków pogodowych....

Pozostało 76% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 13:28