Oczekuje się, że ogólna produkcja na światowym rynku cukru będzie wyższa w nadchodzącym sezonie. Według USDA, globalna produkcja cukru w kampanii 2021/22 wzrośnie o 5,68 mln ton, czyli 3,2%, do 185,54 mln ton. W szczególności eksperci z Waszyngtonu prognozują silny wzrost produkcji cukru w UE-27 – o 1,08 mln ton, czyli 7,3%, do 15,8 mln ton. Powodem tego są oczekiwane wyższe plony buraka cukrowego w wyniku nadzwyczajnego zezwolenia na stosowanie neonikotynoidów w krajach będących głównymi producentami, takich jak Niemcy i Francja.
Indie, trzeci co do wielkości dostawca cukru na świecie, również mają produkować więcej tego surowca w sezonie 2021/22, w sumie 34,7 mln ton, przy założeniu sprzyjających warunków pogodowych dla uprawy trzciny cukrowej. Przekroczyłoby to ubiegłoroczną produkcję cukru w tym kraju o 940 tys. ton, czyli o 2,8%. W Tajlandii, która jest drugim co do wielkości eksporterem cukru, USDA oczekuje produkcji na poziomie 10,6 mln ton w nadchodzącym sezonie gospodarczym, wobec 7,57 mln ton w ubiegłym roku. Szacunki te opierają się na ekspansji upraw trzciny cukrowej i wzroście plonów, przy założeniu korzystnych warunków pogodowych....
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
USDA spodziewa się większej światowej produkcji cukru
Podczas gdy więcej cukru ma być produkowane w Europie i Azji w sezonie 2021/22, USDA spodziewa się spadku w Brazylii.