25 marca Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zorganizował konferencję poświęconą strategii „Od pola do stołu” z perspektywy USDA i Grupy Wyszechradzkiej (V4).
Jak informuje, Marian Sikora, przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, który wziął udział w konferencji, specjalną prezentację przygotował dr Maros Ivanic, ekonomista USDA i współautor studium pod tytułem „Oddziaływanie ograniczeń środków produkcji rolnej spowodowanych Strategiami Zielonego Ładu Unii Europejskiej: Od Pola do Stołu oraz Bioróżnorodności na gospodarkę i bezpieczeństwo żywnościowe”.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zwraca uwagę, że obydwie strategie nałożą ograniczenia na rolnictwo UE poprzez ukierunkowaną redukcję wykorzystania ziemi, nawozów, środków antybakteryjnych oraz pestycydów.
- USDA ocenia, że strategie te stanowią zasadniczy zwrot w polityce rolno-spożywczej UE, niosący równie zasadnicze implikacje dla struktury i wydajności europejskiego sektora rolno-spożywczego – informuje Sikora.
Sikora zaznacza, że zdaniem amerykańskich ekspertów doprowadzi to do zmniejszenia unijnej produkcji rolnej o 12 proc., spadku dochodów rolników o 16 proc. oraz zwiększenia cen żywności 17 proc. Z kolei ubóstwem będzie zagrożonych ok. 22 milionów ludzi.
- Zmniejszenie produkcji rolnej UE i wzrost kosztów produkcji może obiżyć jej konkurencyjność na rynkach eksportowych i zwiększyć import produktów rolnych do UE, jeśli UE nie nałoży dodatkowych ograniczeń handlowych - czytamy w raporcie USDA.
Prelegenci z Polski, Czech, Węgier i Słowenii wyrazili ogromne zdziwienie, że ocenę skutków wprowadzenia strategii „Od pola do stołu” i kosztów ma już USDA, a do tej pory nie udało się stworzyć takiego dokumentu Komisji Europejskiej.
– Od wielu miesięcy uparcie powtarzamy, że ocena skutków oddziaływania Europejskiego Zielonego Ładu powinna powstać zanim zapadną ostateczne decyzji dotyczące przyszłości europejskiego rolnictwa. Rozumiemy potrzebę realizacji celów środowiskowych i klimatycznych, ale wprowadzanie różnych obostrzeń należy skalkulować z korzyściami i stratami – powiedział Marian Sikora.
Kamila Szałaj, oprac. na podst. FBZPR, USDA