- Siedem osób zmarło w tym roku, a trzy osoby zmarły pod koniec ubiegłego roku - poinformowała rzeczniczka ministerstwa zdrowia w Erywaniu, Anahit Hajtajan, zapewniając, że nie świadczy to jednak o epidemii. Polska, podobnie jak inne kraje, nie jest zagrożona świńską grypą.
Świńska grypa, zwana inaczej grypą świń jest zakaźną chorobą układu oddechowego świń, którą wywołują wirusy grypy typu A lub C. Ten sam wirus był odpowiedzialny za Pandemię, która miała miejsce w latach 1918-1919, znana pod potoczną nazwą "hiszpanka". Pochłonęła ona od 50 do 100 mln ofiar śmiertelnych na całym świecie. Była to jedna z największych epidemii w historii ludzkości, w przebiegu której zachorowało ok. 500 mln ludzi, co stanowiło wówczas 1/3 populacji. Później wirus ten wywołał pandemię w 2009 r. Początkowo znane były tylko pojedyncze przypadki zakażeń ludzi wirusem grypy A/H1N1 – głównie wskutek bezpośredniego kontaktu ze świniami. W okresie od grudnia 2005 r. do lutego 2009 r. w USA (w 10 stanach) stwierdzono razem jedynie 12 przypadków zakażeń. Jednakże jednocześnie została stwierdzona możliwość ich przenoszenia z człowieka na człowieka. W maju 2009 roku potwierdzono pierwszy przypadek zakażenia w Polsce. 11 czerwca 2009 Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła najwyższy, szósty stopień zagrożenia oznaczający pandemię. 10 sierpnia 2010 Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła koniec pandemii wirusa A/H1N1, powodującego tzw. nową grypę, nazywaną przez pewien czas grypą świńską. Ogłoszenie przez WHO końca pandemii oznacza, że nie ma już potrzeby utrzymywania najwyższego, szóstego poziomu alertu, ale wirus tzw. nowej grypy będzie się wciąż utrzymywał, tak, jak grypa sezonowa.
wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśniowe, oraz kostno-stawowe, ból głowy, ból gardła, oraz suchy kaszel, uczucie wyczerpania i ogólnego rozbicia, brak apetytu, ból w okolicy ucha. Mogą wystąpić również: katar, nudności, biegunka lub wymioty. Czasami nawet: sztywność, utrata, przytomności, dezorientacja.
Aby uniknąć zakażenia należy:
- dokładne i częstsze mycie rąk przy użyciu mydła i bieżącej wody, np. po kontakcie z chorym lub jego wydzieliną, co pozwala na usuniecie materiału zakaźnego ze skóry i uniemożliwia dalsze roznoszenie wirusa; w przypadku braku takiej możliwości należy użyć środka odkażającego, zawierającego alkohol, jeżeli kran otwierany jest brudną ręką, to należy zakręcić go przez papierowy ręcznik;
- unikanie kontaktu z przedmiotami dotykanymi przez chorego lub dokładne ich umycie;
- używanie jednorazowych chusteczek higienicznych przy kichaniu i siąkaniu nosa, które po użyciu należy natychmiast wyrzucić do kosza na śmieci oraz umyć ręce;
- stosowanie specjalnego typu masek na twarz w przypadku personelu medycznego lub osób narażonych na kontakt z licznymi chorymi; maski chirurgiczne są mniej skuteczne, ale bardziej skuteczne niż stosowanie chustki, ściereczki czy kawałka tkaniny, należy je jednak dostatecznie często zmieniać na czyste.
- osoba, u której wystąpiły objawy wskazujące na grypę, powinna skontaktować się z lekarzem i w miarę możliwości unikać bezpośredniego kontaktu z innymi osobami, np. domownikami, aby uniemożliwić dalsze rozprzestrzenianie się grypy.
dj, ag, na podst. PAP, Wikipedia