StoryEditor

„W handlu żywnością nie ma barier dla chińskiego importu" - Wojciechowski z wizytą w Chinach

Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski udał się z wizytą do Chin, aby skupić się na zwiększeniu eksportu rolno-spożywczego polskich produktów do drugiego co do wielkości gospodarczo na świecie państwa - Chin. Rozmowy toczą się również w atmosferze rosnącego napięcia między Chinami, a Unią Europejską, ale jak zaznaczył Wojciechowski „W handlu żywnością nie ma barier dla chińskiego importu".
23.04.2024., 13:13h

Janusz Wojciechowski udał się z wizytą do Chin, gdzie rozmowy toczyły się w kwestii zwiększenia eksportu polskich i europejskich produktów rolno-spożywczych właśnie na chiński rynek.

W handlu nie powinno być barier

Jak powiedział komisarz, w handlu żywnością nie ma barier dla chińskiego importu.

- Moim zamiarem jest uniknięcie w jak największym stopniu sytuacji, w której rolnictwo ponosi koszty problemów w innych sektorach, co czasami może się zdarzyć – dodał Wojciechowski.

Jak zaznaczył Chiny są drugim co do wielkości gospodarczo krajem. Przedsiębiorstwa osiągają roczny obrót w wielkości 350 miliardów euro. Dlatego jednym z wielu wysiłków Unii Europejskiej powinna być promocja europejskich produktów w Chinach.

- UE kontroluje wszystko, od stosowania pestycydów po opakowania, dzięki czemu można cieszyć się naszymi produktami bez obaw. Europejska żywność i napoje spełniają najwyższe standardy bezpieczeństwa, a wiele z nich jest chronionych w ramach naszego systemu oznaczeń geograficznych – powiedział Wojecichowski.

I chociaż europejska żywność i napoje spełniają najwyższe współczesne standardy bezpieczeństwa, są również głęboko zakorzenione w historii i tradycji.

Współpraca Unii Europejskiej z Chinami

Komisarz podczas spotkania powiedział również, jak ważne jest, aby Unia Europejska i Chiny kontynuowały pracę nad tym, aby światowe systemy żywnościowe stały się bardziej zrównoważone.

Jako przykłady wymienił:

  • System zrównoważony środowiskowo: o neutralnym lub pozytywnym wpływie na klimat; oraz praca z zasobami naturalnymi i różnorodnością biologiczną.
  • System zrównoważony społecznie: zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i zdrowia publicznego, przy jednoczesnym wspieraniu społeczności wiejskich
  • I wreszcie, musimy pracować na rzecz systemów żywnościowych, które są zrównoważone pod względem ekonomicznym, które zachowują przystępność cenową żywności, a jednocześnie generują stabilne dochody dla naszych rolników.

Wizyta komisarza potrwa do piątku. 

Bernat Patrycja

na podst. reuters/ ec.europa.eu

fot: Twitter

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 00:58