Już 18 lutego w życie wejdzie rozporządzenie MRiRW określające niektóre wymagania, jakie powinny zostać spełnione w małych ubojniach przy gospodarstwach rolnych. W tzw. rolniczych rzeźniach będzie można ubijać zwierzęta z własnego gospodarstwa oraz gospodarstw zlokalizowanych w tym samym i sąsiednich powiatach. Rozporządzanie nakłada limity uboju na przydomowe zakłady, uzależnione od gatunku zwierząt. I tak limity dzienne wynoszą:
- 50 szt. dla drobiu lub zajęczaków
- 1 szt. dla ptaków bezgrzebieniowych;
- 6 szt. dla świń i owiec od 15 kg i 10 szt. dla prosiąt i owiec poniżej 15 kg;
- 1 szt. dla bydła lub koni powyżej 3 mies. i 2 szt. dla cieląt i źrebiąt poniżej 3 mies.
- 3 szt. dla dzikich zwierząt kopytnych utrzymywanych w warunkach fermowych.
Limity tę będą mogły być przekroczone za zgodą powiatowego lekarza weterynarii, o ile w całym roku nie zostaną przekroczone założone progi:
- 18250 szt. drobiu lub zajęczaków
- 2190 szt. świń lub owiec od 15 kg oraz 3650 szt. prosiąt i owiec do 15 kg;
- 365 szt. bydła i koni powyżej 3. miesiąca życia i 730 szt. bydła i koni do 3. mies.
Wymogi higieniczne dla tych zakładów są złagodzone w porównaniu z wymaganiami postawionymi przed dużymi ubojniami. Właściciele rolniczych rzeźni będą musieli m.in.:
- zapewnić toaletę podłączoną do sprawnej kanalizacji, która jednak nie będzie łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniem, w którym będzie dokonywany ubój
- zorganizować osobne pomieszczenie, w którym będzie zmieniana odzież
- przechowywać osobno od miejsca uboju środki czyszczące i dezynfekcyjne
- zorganizować izolatkę, jeśli będą ubijać zwierzęta spoza własnego gospodarstwa
- zapewnić system odkażania używanych narzędzi
- przygotować umywalkę z ciepłą wodą
- zakupić przynajmniej jedną chłodnię zamykaną na klucz
- zabezpieczyć zamknięty pojemnik na treść przewodu pokarmowego ubijanych zwierząt;
- wyznaczyć obszar poza rzeźnią do przechowywania obornika.
W rolniczej rzeźni nakazany jest ubój zwierząt bezpośrednio po ich doprowadzeniu lub przetransportowaniu. W przypadku uboju świni podejrzanej o chorobę zakaźną, przed kolejnym ubojem należy wyczyścić i odkazić pomieszczenie zgodnie z procedurą ustaloną przez inspekcję powiatową.
Rzeźnia rolnicza może składać się z jednego pomieszczenia, w którym można będzie ogłuszać i wykrwawiać, sparzać, odszczeciniać, wytrzewiać i obrabiać narządy wewnętrzne i flaki oraz rozbierać tusze na elementy, pod warunkiem że czynności te będą odbywać się po zakończeniu uboju w wysprzątanym i zdezynfekowanym pomieszczeniu. Rozporządzenie dopuszcza przechowywanie mięsa pakowanego lub niepakowanego w osobnym pomieszczeniu lub w miejscu uboju, ale w zamkniętej chłodni.
W rolniczych rzeźniach nie będzie można natomiast przerabiać pozyskanego mięsa. Przetwórstwo ma się odbywać w ramach innych form działalności np. rolniczego handlu detalicznego.