StoryEditor

W ministerstwie rolnictwa rozpoczął działalność pełnomocnik ds. ochrony zwierząt

Już w przyszłym tygodniu spotka się on na spotkaniu roboczym z organizacjami pro-zwierzęcymi. Dzisiaj jego poglądy mieli okazję poznać przedstawiciele środowisk rolniczych.
08.07.2020., 18:07h
W narodowym Instytucie Dziedzictwa Wsi odbyło się dzisiaj spotkanie poświęcone Kodeksowi Etyki Żywnościowej. Podczas obrad swoje pierwsze publiczne wystąpienie, jako pełnomocnik Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw ochrony zwierząt, miał Wojciech Albert Kurkowski.

W wystąpieniu zatytułowanym „Szczęśliwe zwierzę = szczęśliwy człowiek” zauważył, że jakość produktów zwierzęcych zależy od ich dobrostanu. – Zwierzęta, które są w stresie zmieniają znacznie parametry mięsa. Zmienia się Ph mięsa zwierząt mocno zestresowanych. Także transport ma ogromny wpływa na jakość mięsa zwierzęcego. Mówimy ostatnio często o szczęśliwych kurach, które znoszą szczęśliwe jajka oraz szczęśliwych krowach i świniach. Z badań naukowych wynika, że mleko od krów z hodowli ekologicznych ma wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a mięso jest bogatsze w aminokwasy. Procent tłuszczu w tuszach cielęcych jak zupełnie inny od cieląt, które są trzymane w gospodarstwach ekologicznych. Również wieprzowina ma zupełnie inny smak gdy tuczniki trzymane są w systemie ekologicznym, ich mięsa zawiera więcej dobrych walorów dietetycznych – mówił ...
Pozostało 63% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
24. listopad 2024 04:27