![Francja: Spada spożycie mięsa na osobę](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_536766_1280.png)
W wystąpieniu zatytułowanym „Szczęśliwe zwierzę = szczęśliwy człowiek” zauważył, że jakość produktów zwierzęcych zależy od ich dobrostanu. – Zwierzęta, które są w stresie zmieniają znacznie parametry mięsa. Zmienia się Ph mięsa zwierząt mocno zestresowanych. Także transport ma ogromny wpływa na jakość mięsa zwierzęcego. Mówimy ostatnio często o szczęśliwych kurach, które znoszą szczęśliwe jajka oraz szczęśliwych krowach i świniach. Z badań naukowych wynika, że mleko od krów z hodowli ekologicznych ma wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a mięso jest bogatsze w aminokwasy. Procent tłuszczu w tuszach cielęcych jak zupełnie inny od cieląt, które są trzymane w gospodarstwach ekologicznych. Również wieprzowina ma zupełnie inny smak gdy tuczniki trzymane są w systemie ekologicznym, ich mięsa zawiera więcej dobrych walorów dietetycznych – mówił ...