W narodowym Instytucie Dziedzictwa Wsi odbyło się dzisiaj spotkanie poświęcone Kodeksowi Etyki Żywnościowej. Podczas obrad swoje pierwsze publiczne wystąpienie, jako pełnomocnik Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi do spraw ochrony zwierząt, miał Wojciech Albert Kurkowski.
W wystąpieniu zatytułowanym „Szczęśliwe zwierzę = szczęśliwy człowiek” zauważył, że jakość produktów zwierzęcych zależy od ich dobrostanu. – Zwierzęta, które są w stresie zmieniają znacznie parametry mięsa. Zmienia się Ph mięsa zwierząt mocno zestresowanych. Także transport ma ogromny wpływa na jakość mięsa zwierzęcego. Mówimy ostatnio często o szczęśliwych kurach, które znoszą szczęśliwe jajka oraz szczęśliwych krowach i świniach. Z badań naukowych wynika, że mleko od krów z hodowli ekologicznych ma wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych a mięso jest bogatsze w aminokwasy. Procent tłuszczu w tuszach cielęcych jak zupełnie inny od cieląt, które są trzymane w gospodarstwach ekologicznych. Również wieprzowina ma zupełnie inny smak gdy tuczniki trzymane są w systemie ekologicznym, ich mięsa zawiera więcej dobrych walorów dietetycznych – mówił ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
W ministerstwie rolnictwa rozpoczął działalność pełnomocnik ds. ochrony zwierząt
Już w przyszłym tygodniu spotka się on na spotkaniu roboczym z organizacjami pro-zwierzęcymi. Dzisiaj jego poglądy mieli okazję poznać przedstawiciele środowisk rolniczych.