StoryEditor

Wagary? Tylko na uczelni…

Blisko 600 uczniów z kilkunastu szkół wielkopolski uczciło pierwszy dzień wiosny biorąc udział w Wagarach z Przyrodą na UP w Poznaniu.
21.03.2017., 18:03h

18 stacji z eksperymentami, doświadczeniami naukowymi i prezentacjami o najciekawszych tajnikach bioinżynierii czekało dziś na młodzież szkół średnich, która stoi u progu wyboru właściwego kierunku studiów. Przyjrzeliśmy się najciekawszym z nich. 

Czy rośliny odczuwają stres?

Podczas jednej z prezentacji wyluzowana młodzież poznała zagadnienia związane ze stresem ale nie tym z codziennego życia, lecz takim na jaki narażone są rośliny. Uczestnicy zajęć przekonali się, że rośliny potrafią reagować na różne bodźce sprzyjające ich rozwojowi, ale także na te, które wpływają na nie negatywnie.

Kadra naukowa pokazała, jak można zajrzeć w głąb roślin. W ramach warsztatów można było poznać zasady funkcjonowania i pracy w laboratorium biochemicznym oraz przyswoić informacje na temat właściwości i funkcji DNA. Uczestnicy samodzielnie izolowali DNA z zarodków roślinnych.

Dla spragnionych wrażeń czekało wybuchowe stoisko, przy którym studenci Biotechnologii ujawniali, jakie możliwości daje nam ciekły azot, na czym polega mikrokapsułkowanie, jakie właściwości ma piasek kinetyczny i jak pod mikroskopem wygląda komórka roślinna i zwierzęca. 

Gleba - źródło życia

Sporo działo się również przed gmachem Biocentrum. Pracownicy uczelni wraz ze studentami przygotowali odkrywkę, przy której można było poznać najważniejsze właściwości gleby, Jakie czynniki stymulują wzrost roślin oraz jak człowiek wpływa na środowisko glebowe? Uczniowie mogli samodzielnie zmierzyć odczyn pH gleby i wziąć w garść najpowszechniejsze typy gleb Polski.

Zespół z Instytutu Inżynierii Biosystemów przedstawił wagarującej młodzieży najciekawsze zagadnienia z nowoczesnej techniki rolniczej, m.in. prezentację o technologii selektywnego zbioru zbóż wykorzystującej podczerwień. Zaprezentowano specjalny kombajn zbożowy wyposażony w spektrometr pozwalający na pomiar zawartości białka z zbieranym zbożu. Na postawie tych danych możliwy jest rozdział strumienia ziarna trafiającego do zbiornika kombajnu na dwie frakcje o różnej zawartości białka.

Następnie uczniowie mogli zajrzeć wgłąb silnika … bez jego demontażu. Wszystko za sprawą nowoczesnych mikrokamer. Wideoendoskopy pozwalają nie tylko „zajrzeć” do cylindrów silnika, ale również dokonać pomiarów ewentualnych uszkodzeń. Wymiary zewnętrzne kamer nie przekraczają kilku milimetrów.

Z kolei podczas warsztatów  techniki oprysku wyjawiono tajemnicę powstawania kropel w rozpyla- czach ciśnieniowych. Uczniowie dowiedzieli się jak bezpiecznie i odpowiedzialnie stosować środki ochrony roślin oraz przeprowadzić badanie wydatku pojedynczego rozpylacza na profesjonalnym stanowisku pomiarowym.

Sztuczna inteligencja

To zagadnienie nierozerwalnie łączy się z nowoczesnym sprzętem rolniczym. Ale dlaczego w informatyce warto używać metod sztucznej inteligencji zamiast zwykłych algorytmów? Za przykład posłużyła technika rozpoznawania obrazów, detekcji kolorów i ocena jakości produktów rolniczych z wykorzystaniem sztucznej inteligencji. Nowoczesne metody komputerowej analizy obrazu mogą wspomagać pracę lekarzy weterynarii. 

Obserwacje bakterii i grzybów rozkładających bibułę na pożywkach stałych oraz samodzielne wykonywanie preparatów mikrobiologicznych z wykorzystaniem aktualnych technik barwienia czy obserwacja sposobów poruszania się komórek bakteryjnych to atrakcje przygotowane przez Katedrę Mikrobilogii. 

Dzisiejsze spotkanie miało na celu zachęcenie młodzieży szkół średnich od podjęcia studiów właśnie na wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii w jednym z dostępnych kierunków: 

  • Rolnictwo, 
  • Inżynieria Rolnicza, 
  • Ochrona Środowiska, 
  • Ekoenergetyka, 
  • Informatyka Stosowana, 
  • Biotechnologia. 

Ofertę wydziału w nowoczesnym budynku Biocentrum prezentowali pracownicy naukowi, studenci i absolwenci wydziału. Nie obyło się bez cennego wsparcia firm, które pokazały uczniom nowoczesny sprzęt rolniczy, z jakim można się bliżej zapoznać realizując studia na UP w Poznaniu.

Fot. Beba

Jan Beba
Autor Artykułu:Jan Bebaredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. grudzień 2024 07:59