Podstawowe warunki eksportu polskich jabłek do Kanady:
- każda partia eksportowanych owoców musi mieć zagwarantowaną tożsamość od momentu produkcji, przez zbiór, przechowanie, sortowanie, pakowanie i transport;
- jabłka muszą pochodzić z gospodarstw realizujących system integrowanej produkcji owoców, w tym wykorzystywać w zwalczaniu szkodników pułapek feromonowych;
- każde opakowanie towaru musi posiadać etykietę wskazującą producenta i numer partii;
- podmioty zainteresowane eksportem świeżych jabłek do Kanady (na każdym etapie ich produkcji) powinny znać wymagania importowe tego kraju, złożyć w tej sprawie pisemne oświadczenie oraz realizować działania gwarantujące, że eksportowane przesyłki będą wolne od organizmów szkodliwych podlegających przepisom fitosanitarnym Kanady;
- każda partia eksportowanych jabłek musi być wolna od chorób, szkodników, gleby, liści i innych pozostałości roślinnych;
- wszystkie przesyłki jabłek będą poddane kontroli fitosanitarnej krajowej PIORIN i muszą mieć świadectwo fitosanitarne, zawierające deklarację CFIA. bie