– Są to ludzie sukcesu. Przez kilkanaście lat swojej działalności doszli do dobrych efektów produkcyjnych i finansowych – podkreślił przedstawiciel Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego, który jest inicjatorem powstawnia grupy ekspertów i zespołu, który zajmie się sprawami dot. przemysłu rolno-spożywczego.
Kto należy do grupy?
W zespole będą pracować następujące osoby:
- Marek Marzec – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Przemysłu Spożywczego;
- Andrzej Gartner – Polska Federacja Producentów Żywności;
- Witold Boguta – Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw;
- Dariusz Sapiński – Mlekovita;
- Paweł Wielgomas – Dawtona sp. z.o.o.;
- Marian Owerko – Bakalland S.A;
- Mariusz Jaroszewski – Colian.
Powstanie nowy departament w MRiRW
– Zbyt mało zajmujemy się przemysłem spożywczym i jego bolączkami. Jest problem z prowadzeniem badań naukowych w tym zakresie. Ośrodki naukowe nastawiają się raczej na analizę rynków rolnych, marginalizując problematykę tej branży – mówił minister Czesław Siekierski, który zapowiedział podczas spotkanie utworzenie w resorcie Departamentu Przetwórstwa i Handlu.
Grupa rozwiąże problemy branży rolno-spożywczej?
Grupa Ekspertów będzie prowadzić badania i szukać rozwiązań problemów przemysłu rolno-spożywczego, a na końcu przedstawiać je szefowi resortu rolnictwa.
– Chcę, aby Grupa pracowała nad konkretami, co w danej sytuacji można zrobić. Opinie ludzi, którzy osiągnęli sukces w tej branży są dla mnie ważne. Problemy muszą być rozpatrywane przez ekspertów, dlatego przewiduję dopraszanie do prac, w zależności od potrzeb, specjalistów z różnych dziedzin – poinformował minister Siekierski.
Resor rolnictwa infromuje, że spotkania Grupy Eksperckiej mają odbywać się cyklicznie, co dwa miesiące. Będą również możliwe spotkania w terenie.
oprac. dkol. na podst gov.pl