Irlandzka whisky podobnie jak wiele innych specjałów – np. ser feta, szynka parmeńska czy parmezan - została wpisana na listę Chronionych Oznaczeń Geograficznych (PGI), a to oznacza, że tylko trunek destylowany w Irlandii może być sprzedawany pod nazwą Irish whisky. Co ciekawe, w języku irlandzkim (celtyckim) nazwa whisky "Uisce Beatha" – oznacza "wodę życia" – co pierwotnie było nazwą każdej formy destylowanego spirytusu, nawet używanego do perfum czy lekarstw.
Produkcja Irish whisky od początku miała charakter lokalny i raczej niewielką skalę. Irlandczycy często ukrywali destylarnie w celu uniknięcia wysokich podatków. Jednak w XIX wieku nastąpił ogromny wzrost produkcji dzięki eksportowi do USA. Wiek XX nie był jednak tak pomyślny – zawirowania związane z I Wojną Światową, irlandzką wojną domową poważnie zaszkodziły przemysłowi. Irlandzka whisky poniosła kolejny cios po 18. poprawce do amerykańskiej konstytucji, która zakazała sprzedaży alkoholu w USA z dnia na dzień (16 stycznia 1919 r.).
Mimo tych niepowodzeń, irlandzka whisky przetrwała i od lat 80-tych XX wieku, branża ponownie przeżywa rozkwit. Objęcie Irish whisky ochroną PGI daje jej producentom silny oręż w walce z podróbkami.
StoryEditor
Whisky pod ochroną Unii Europejskiej
Według historyków Irlandczycy destylują swoją whisky od ponad 14 wieków. Nic więc dziwnego, że Irish whisky doczekała się w końcu należytej ochrony ze strony UE.