Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej zaprasza 5 grudnia na Wieczerzę Wigilijną Środowisk Wiejskich do Raszkowa w powiecie ostrowskim. Współorganizatorami spotkania są Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski oraz Burmistrz Raszkowa Jacek Bartczak. Organizatorzy zakładają, że w spotkaniu weźmie udział ponad 1200 osób.
Spotkanie jak każe tradycja wieczerzy wigilijnej rozpocznie się od składania życzeń i dzielenia się opłatkiem.
Uroczysta kolacja składać się będzie z wigilijnych potraw: barszcz czerwony na zakwasie z buraków ćwikłowych z uszkami i nadzieniem z leśnych grzybów, karp królewski w złocistej panierce wychodowany w przygodzickich stawach, śledzie w śmietanie, sałatki, ziemniaki oraz kapusta z grochem, makiełki, makowce, pierniki, kompot z suszonych śliwek i mandarynki. Wszystkie potrawy przygotowane będą z zachowaniem przepisów regionalnych.
Przygotowane zostaną imponujące ilości potraw: 350 kg karpia w złocistej panierce, 250 kg ziemniaków, 150 kg kapusty z grochem, 500 litrów barszczu czerwonego, 6000 sztuk uszek z grzybami, 150 kg makiełek, 150 kg makowca, 100 kg piernika, 200 kg mandarynek, 150 kg sałatki śledziowej oraz 100 bochenków chleba. Do przygotowania wigilijnej kolacji zużyte zostanie 30 kg miodu, 50 litrów mleka, 50 litrów śmietany, 80 kg masła, 100 kg kapusty, 15 kg fasoli, 50 kg maku, 500 kg karpia, 80 kg śledzi oraz 150 kg buraków. pł