Wielkopolska Izba Rolnicza, we współpracy z Wielkopolskim Związkiem Hodowców Trzody Chlewnej i Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego organizują 8 lutego br. konferencję poświęconą bieżącym problemom hodowców i producentów świń: Wielkopolskie Forum Trzodowe – "Co dalej z wieprzowiną?"
Program Forum:
- Opłacalność produkcji żywca wieprzowego – Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego;
- Globalne trendy produkcji i spożycia wieprzowiny – Karol Bujoczek Redaktor Naczelny "top agrar Polska";
- Detaliczna cena mięsa na tle ceny tucznika oraz działalność Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego jako instrumentu wsparcia hodowców i producentów – Andrzej Frąckowiak Przewodniczący Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego;
- Zmiany wynikające z nowelizacji ustawy o grupach producenckich oraz instrumenty wsparcia dla producentów trzody chlewnej – Agencja Rynku Rolnego,
- Bezpieczeństwo produkcji żywca wieprzowego i przetwórstwa mięsa, jako zadanie służb weterynaryjnych – Wielkopolski Wojewódzki Lekarz Weterynarii;
- Zakłady przetwórcze, jako ważki element łańcucha żywnościowego – Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP
- Integracja producentów żywca wieprzowego – Stowarzyszenie Grupy Wielkopolskie;
W drugiej części konferencji organizatorzy zaplanowali Forum Dyskusyjne, podczas którego zostaną wypracowane kierunki działań mające na celu poprawę sytuacji w sektorze hodowli i produkcji żywca wieprzowego.
Spotkanie odbędzie się w auli Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu przy ulicy Wojska Polskiego 71 d o godzinie 10.00. aku
Fot. Kurek