StoryEditor

Wolny rynek cukru – po ile buraki?

Za rok, plantatorzy buraków będą mogli wybrać dowolną cukrownię, która zaoferuje wyższą cenę za buraki. Jak na to reagują koncerny w Polsce?
02.10.2016., 16:10h

Od 1 października 2017 r. uwolniony będzie rynek cukru w UE – koniec kwotowania. Plantatorzy buraków będą mogli wybrać dowolną cukrownię, która zaoferuje wyższą cenę za buraki. Jak na to reagują koncerny w Polsce – zapytaliśmy Michała Gawryszczaka, szefa Związku Producentów Cukru w Polsce.

Jego zdaniem, rynek produkcji cukru w Europie dąży do tego, aby uprawy buraka cukrowego odbywały się jak najbliżej cukrowni, co ma oczywiste przełożenie na ostateczny koszt produkcji cukru. Producenci, kształtując poziom cen buraka cukrowego, biorą pod uwagę wiele zmiennych, w tym także interes plantatorów. Plantatorzy mają zawsze alternatywę w postaci zmiany rodzaju upraw. Bezsprzeczne jest więc, że stroną najbardziej zainteresowaną utrzymaniem stabilnych upraw buraka cukrowego jest producent. Poza tym producenci cukru w obliczu zniesienia kwot cukrowych w 2017 roku zwiększają kontraktację buraka cukrowego, w tym roku obszar uprawy zwiększył się do 203 tys. ha w porównaniu z 171 tys. ha w roku ubiegłym.
Import cukru z Niemiec?

Zdaniem Gawryszczaka, zniesienie kwot nie wpłynie na zasady przepływu cukru wewnątrz Unii Europejskiej, już dziś każdy producent europejski może sprzedawać cukier w dowolnym kraju Wspólnoty.  Być może w wyniku zwiększenia produkcji zwiększy się walka o rynki, lecz będzie ona dotyczyła ekspansji zagranicznych producentów na polski rynek, jak i poszukiwania zagranicznych rynków przez polskich producentów. Zwycięży producent o najniższych całkowitych kosztach produkcji. W tej kategorii polscy producenci są na czele stawki.

W sezonie 2015/16 oczekuje się deficytu cukru na światowym rynku na poziomie ponad 7 mln t. Podobnie za rok. Tymczasem jeszcze w 2014/15 mieliśmy do czynienia z nadprodukcją 3 mln t. Co jest powodem takich wahań?

Na obecny deficyt cukru na rynkach światowych składa się parę zmiennych. Sprawą podstawową jest stale rosnąca konsumpcja cukru na świecie, szacuje się, że wzrost wynosi około 2% rocznie. Produkcja cukru w Europie została w ostatnim roku obniżona, ze względu na znaczną nadwyżkę z sezonu 2014/2015. Dodatkowo w Brazylii wprowadzono zmiany podatkowe, zachęcające do intensyfikacji produkcji bioetanolu z trzciny, a umacniający się real ograniczył opłacalność eksportu. Ważnym czynnikiem wnoszącym niepewność na rynek cukru jest pogoda.  Wyjątkowe susze lub powodzie, których byliśmy świadkami ostatnio powodują zachwianie globalnego bilansu cukru.
 
W Polsce zużywamy rocznie ok. 1,7 mln ton cukru, a produkujemy 1,4 mln t. Czy po 2017 r. Polska będzie samowystarczalna? O tym można także przeczytać w pełnej wersji wywiadu w październikowym wydaniu „top agrar Polska”.

Opr. pł

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 07:30