StoryEditor

Z polskiej mąki chiński chleb

Istnieje duża szansa, że w Chinach będzie się wkrótce wypiekać chleb z polskiej mąki. Rozmowy w tej sprawie trwają, na razie na szczeblu instytucji koordynujących krajowy eksport tego towaru.
15.11.2017., 15:11h
W połowie listopada na zaproszenie Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa przebywała w Polsce delegacja Generalnej Administracji ds. Nadzoru Jakości, Inspekcji i Kwarantanny Chińskiej Republiki Ludowej (AQSIQ). Wizyta związana jest m.in. z finalizacją warunków eksportu z Polski do Chin mąki pszennej, żytniej i orkiszowej.

Zgodnie z procedurą audytem inspektorów chińskich objęte będą wytypowane gospodarstwa – miejsca produkcji zboża oraz młyny na terenie dwóch województw: mazowieckiego i pomorskiego. Wnioski dla ww. trzech rodzajów mąki zostały złożone stronie chińskiej w czerwcu 2016 r.

W pierwszym dniu wizyty delegacji chińskiej odbyło się spotkanie krajowych instytucji zaangażowanych w procedurę transakcji oraz przedstawicieli zakładów przetwórczych (młynów) zainteresowanych eksportem. W trakcie spotkania otwierającego przekazano inspektorom AQSIQ informacje o organizacji w Polsce systemów nadzoru fitosanitarnego i sanitarnego w uprawie i przechowywaniu zbóż oraz na temat warunków higieny i bezpieczeństwa dla konsumentów w procesie produkcji mąki. Uzyskane informacje będą przez tę jednostkę potwierdzane w trakcie kolejnych wizyt w gospodarstwach i zakładach przetwórczych. Pozytywna ocena z lustracji audytu pozwoli sfinalizować transakcję, która może znacząco wpłynąć na cenę ww. zbóż w kraju.
Źródło: PIORiN
(bie)
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 15:55