Mikotoksyny – to obok warunków środowiskowych oraz żywienia – jeden z niezakaźnych czynników immunosupresyjnych, najbardziej wypływający na efektywność produkcji świń. Te metabolity grzybów pleśniowych oddziałują na różne narządy i wywołują szereg zmian morfologicznych i czynnościowych organizmu.
Wprawdzie zanieczyszczenie surowców paszowych mikotoksynami z reguły nie osiąga tak wysokiego poziomu, by wywołać chorobę, może spowodować straty przez ograniczoną produkcyjność stada związaną z immunosupresją, czyli hamowaniem wytwarzania przeciwciał i komórek odpornościowych. Szerokie oddziaływanie immunosupresyjne mikotoksyn może zmniejszyć odporność świń na zakażenia bakteryjne, w tym różycę i dyzenterię oraz wirusowe – cirkowirozę i zespół rozrodczo-oddechowy.
Toksyny te mogą również upośledzić odporność nabytą przez szczepienie. Zmniejszoną skuteczność immunizacji na skutek zakażenia paszy mikotoksynami zaobserwowano u świń szczepionych m.in. przeciw różycy, mykoplazmozie, chA oraz PRRS. Upośledzenie odporności poszczepiennej może prowadzić do pojawienia się choroby nawet u prawidłowo uodpornianych zwierząt – ostrzega dr Marian Porowski z Pobiedzisk (Wlkp.).
StoryEditor
Za miesiąc żniwa, uważaj na mikotoksyny
Mikotoksyny nie dość że powodują schorzenia u świń to mogą również obniżać skuteczność szczepień stada. Sprawdź dlaczego?