Program dla szkół jako mechanizm Wspólnej Polityki Rolnej Unii Europejskiej jest realizowany od roku szkolnego 2017/2018. W latach wcześniejszych funkcjonowały w tym obszarze dwa niezależne od siebie mechanizmy unijne, czyli „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”. Łączny unijny budżet na realizację powyższego programu dla 28 państw członkowskich Unii Europejskiej wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro.
Polska na realizację programu dla szkół w roku szkolnym 2019/2020 otrzymała łącznie kwotę 25,5 mln euro czyli ok. 110 mln zł. W tym na komponent owocowo-warzywny 14,5 mln euro, a na komponent mleczny 11 mln euro.
W celu zintensyfikowania działań skierowanych na promowanie wśród dzieci i młodzieży szkolnej właściwych nawyków żywieniowych, dopuszcza się dofinansowanie programu szkolnego z budżetów krajowych poszczególnych państw członkowskich. Krajowa alokacja na wsparcie dystrybucji mleka i przetworów mlecznych oraz owoców i warzyw w placówkach oświatowych z krajowego i unijnego budżetu wyniosła 128,1 mln zł.
“Dopłata krajowa pozwala na efektywne kontynuowanie realizacji głównych celów programu dla szkół, którymi są promowanie wśród dzieci i młodzieży zdrowego stylu życia i odżywiania się, a tym samym przeciwdziałanie nadwadze. Kwestia ta jest szczególnie istotna zważywszy na ogłoszoną przez Światową Organizację Zdrowia epidemię otyłości. W materiałach naukowych zwraca się uwagę na bardzo niebezpieczne skutki zdrowotne nadmiernej otyłości prowadzące do chorób układu krążenia, nadciśnienia, udarów, cukrzycy, niektórych nowotworów, jak również problemów natury psychicznej związanych z obniżoną samooceną, stanami lękowymi i depresjami. Jak wskazują eksperci z zakresu żywienia w profilaktyce otyłości, to właśnie systematyczne spożywanie małych porcji owoców i warzyw oraz mleka może okazać się kluczowe, by w przyszłości uniknąć tej choroby cywilizacyjnej. Tym istotniejsze jest, aby z właściwymi działaniami dystrybucyjno -promocyjnymi dotrzeć do jak najszerszego grona dzieci i młodzieży szkolnej” - napisano w uzasadnieniu rozporządzenia.
Powyższe propozycje budżetu programu dla szkół na rok szkolny 2019/2020 pozwolą na dystrybucję do każdego dziecka z tej grupy docelowej 84 porcji owoców i warzyw oraz 80 porcji mleka i przetworów mlecznych w ciągu roku szkolnego 2019/2020. Przedłożona propozycja uwzględnia stanowisko Ministerstwa Zdrowia, które wskazuje na konieczność utrzymania przewagi podaży porcji owocowo-warzywnych w stosunku do liczby porcji mlecznych.
Z programu pomocy skorzysta ponad 1,8 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych. Żywność będzie mogło dostarczać 305 producentów i dystrybutorów zatwierdzonych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. wk
Fot. A. Guz/KPRM
StoryEditor
Zdrowa żywność trafi do szkół – premier podpisał rozporządzenie
Premier Mateusz Morawiecki podpisał rozporządzenie w sprawie dofinansowania dostarczania do szkół porcji owoców i warzyw oraz mleka. Wartość programu promującego zdrowe żywienie wśród uczniów to ok. 228 mln zł.