StoryEditor

Znakowane mięso

Od pierwszego kwietnia na terenie całej Unii Europejskiej obowiązuje nakaz podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa.
07.04.2015., 10:04h

Przepisy te dotyczą wieprzowiny, drobiu, baraniny i mięsa koziego pochodzącego zarówno z krajów należących do UE, jak i spoza Unii. Wcześniejsze wymagania odnosiły się jedynie do wołowiny i cielęciny sprowadzonej z krajów trzecich. 

Nowe przepisy zobowiązują nie tylko do podawania na etykietach kraju pochodzenia mięsa, ale również informacji, jeżeli państwo, w którym dokonano uboju było inne niż to, gdzie zwierzęta wyhodowano. W takim przypadku mają być widoczne dwa oznaczenia.

Mięso sprowadzone spoza UE, jeżeli eksporter nie poinformuje o kraju wyhodowania będzie nosiło informację jedynie, że pochodzi z krajów poza UE. aku

Fot. Kurek

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 10:12