Do konsultacji społecznych został przesłany projekt ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym, którego celem jest stymulowania prozdrowotnych wyborów konsumentów.
Opłata cukrowa, co to jest i kogo obowiązuje?
1 stycznia 2021 r. została wprowadzona opłata od środków spożywczych (tzw. opłata „cukrowa”), która wpływa na wzrost cen napojów słodzonych oraz napojów z zawartością kofeiny lub tauryny. Opłata została wprowadzona, aby zachęcić:
- producentów do redukcji ilości substancji słodzących,
- konsumentów do wyboru zdrowszych produktów.
Teraz rząd planuje zmienić te przepisy w trosce o producentów owoców i warzyw.
Jakie zmiany w przepisach o opłacie cukrowej?
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym wprowadza przede wszystkim zmiany w katalogu napojów podlegających opłacie cukrowej. Proponuje się wyłączenie z opłaty:
- napojów, w których składzie znajdują się wyłącznie cukry zawarte naturalnie w użytym do ich produkcji soku owocowym lub warzywnym, ponieważ są to tak naprawdę soki rozcieńczone wodą i nie są dosładzane cukrami czy też słodzikami;
- nektarów owocowych z owoców o wysokiej kwasowości, z których sok nie nadaje się do bezpośredniego spożycia (czyli produktów wymagających dosładzania, np. z czarnej porzeczki), nawet jeśli zawierają więcej niż 5 g cukru na 100 ml
- objęcie opłatą syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy i które do wprowadzenia opłaty były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a które po wprowadzeniu opłaty zaczęto wprowadzać na rynek jako suplementy diety.
Jak uzasadnione są proponowane zmiany?
- Promowanie wykorzystania owoców i warzyw do produkcji nektarów oraz rozcieńczanych wodą soków z owoców i warzyw w długiej perspektywie pozwoli na utrzymanie produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw, a tym samym wpłynie na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego w kraju poprzez zabezpieczenie zaplecza surowcowego, co jest szczególnie istotne w kontekście ostatnich wydarzeń geopolitycznych – czytamy w uzasadnieniu projektu.
Jednocześnie objęcie opłatą cukrową syropów, w których na pierwszym miejscu w wykazie składników znajduje się cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, które do wprowadzenia opłaty cukrowej były „zwykłymi” środkami spożywczymi, a po wprowadzeniu opłaty, po niewielkiej modyfikacji składu, wprowadzane są na rynek jako suplementy diety, pozwoli na uszczelnienie przepisów.
W Polsce funkcjonuje 913 producentów owoców.