Indie to obok Brazylii drugi globalny producent trzciny cukrowej. Według Indyjskiego Departamentu Meteorologii w stanie Maharasztra, na który przypada 37 proc. indyjskiej produkcji cukru, od początku sezonu spadło aż o 20 proc. mniej deszczu niż normalnie. Ministerstwo Żywności Indii oświadczyło, że ostateczną decyzję w sprawie eksportu cukru na rok 2023/24 podejmie, gdy dostępne będą faktyczne szacunki całkowitej produkcji. Indie zezwoliły fabrykom na eksport jedynie 6,1 mln ton cukru w sezonie 2022/2023 do 30 września br.
Cukru na świecie może być więcej, ale...
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w swoim półrocznym raporcie opublikowanym 25 maja br. prognozuje, że światowa produkcja cukru może wzrosnąć o 6,0 proc. w relacji r/r do rekordowego poziomu 187,881 mln ton w sezonie 2023/2024, a światowy poziom cukru ludzkiego konsumpcja może wzrosnąć o 2,3 proc. rok do roku do rekordowego poziomu 180,045 mln ton w sezonie 2023/2024.
USDA spodziewa się również, że produkcja w Unii Europejskiej prawdopodobnie wzrośnie o 576 000 ton, do poziomu 15,5 mln ton buraków cukrowych, w porównaniu z zeszłorocznymi uprawami dotkniętymi suszą. Powodem jest ekspansja upraw w krajach członkowskich, takich jak Polska, Hiszpania, Rumunia, Słowacja i Węgry, co z nadwyżką rekompensuje zmniejszoną powierzchnię upraw we Francji.
USDA prognozuje również, że światowe zapasy końcowe cukru spadną w sezonie 2023/2024 o 15,2 proc. w relacji r/r, do najniższego poziomu od 13 lat wynoszącego 33,455 mln ton. Tymczasem międzynarodowa organizacja cukrownicza ISO prognozowała 10 sierpnia br., że światowa produkcja cukru spadnie o 1,2 proc. w relacji r/r do 174,8 mln ton w sezonie 2023/2024. A to by oznaczało, że światowy rynek cukru w roku 2023/2024 wykazywałby deficyt na poziomie 2,12 mln ton w porównaniu do światowego rynku cukru w sezonie 2022/2023.
oprac. bcz na podst. Agrarheute
oprac. bcz na podst. Agrarheute