Po raz pierwszy syndrom niskiej zawartości cukru (syndrome basses richesses, SBR) został wykryty w cebuli. Naukowcy z Instytutu Juliusa Kühna (JKI) w Dossenheim, współpracując ze Służbą Ochrony Roślin w Hesji, odkryli ten niepokojący fakt. Dotychczas SBR dotyczył głównie buraków cukrowych, ale teraz lista zagrożonych upraw powiększyła się o cebulę.
Zobacz też: SBR – nowa choroba buraka może pojawić się już w tym roku!
Rozprzestrzenianie się choroby na różne upraw
SBR jest wywoływany przez bakterię Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus, przenoszone przez cykadę trzcinową. Choroba ta, oprócz buraków cukrowych, zaczyna także dotykać ziemniaków, a teraz również cebuli. Polscy eksperci z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego (IOR-PIB) w Poznaniu monitorują sytuację, aby ustalić, czy SBR zagraża również polskim plantacjom.