StoryEditor

Choroba SBR - Syndrom niskiej zawartości cukru teraz w uprawach cebuli!

Niemieccy naukowcy wykryli, że choroba SBR tzw. syndrom niskiej zawartości cukru atakuje cebulę! Jakie są objawy, przyczyny i jak chronić swoje uprawy? Czy choroba zagraża polskim rolnikom?

03.08.2024., 16:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rozprzestrzenianie się choroby na różne upraw
  • Jakie są objawy choroby SBR?
  • Historia i zasięg SBR w Europie
  • Zwalczanie choroby i jej wektorów
  • Cykl życiowy skoczków
  • Strategie ograniczania strat
  • Obawy rolników i przyszłe badania

Po raz pierwszy syndrom niskiej zawartości cukru (syndrome basses richesses, SBR) został wykryty w cebuli. Naukowcy z Instytutu Juliusa Kühna (JKI) w Dossenheim, współpracując ze Służbą Ochrony Roślin w Hesji, odkryli ten niepokojący fakt. Dotychczas SBR dotyczył głównie buraków cukrowych, ale teraz lista zagrożonych upraw powiększyła się o cebulę.

Zobacz też: SBR – nowa choroba buraka może pojawić się już w tym roku!

Rozprzestrzenianie się choroby na różne upraw

SBR jest wywoływany przez bakterię Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus, przenoszone przez cykadę trzcinową. Choroba ta, oprócz buraków cukrowych, zaczyna także dotykać ziemniaków, a teraz również cebuli. Polscy eksperci z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego (IOR-PIB) w Poznaniu monitorują sytuację, aby ustalić, czy SBR zagraża również polskim plantacjom.

Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. styczeń 2025 20:11