StoryEditor

Choroba SBR - Syndrom niskiej zawartości cukru teraz w uprawach cebuli!

Niemieccy naukowcy wykryli, że choroba SBR tzw. syndrom niskiej zawartości cukru atakuje cebulę! Jakie są objawy, przyczyny i jak chronić swoje uprawy? Czy choroba zagraża polskim rolnikom?

03.08.2024., 16:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rozprzestrzenianie się choroby na różne upraw
  • Jakie są objawy choroby SBR?
  • Historia i zasięg SBR w Europie
  • Zwalczanie choroby i jej wektorów
  • Cykl życiowy skoczków
  • Strategie ograniczania strat
  • Obawy rolników i przyszłe badania

Po raz pierwszy syndrom niskiej zawartości cukru (syndrome basses richesses, SBR) został wykryty w cebuli. Naukowcy z Instytutu Juliusa Kühna (JKI) w Dossenheim, współpracując ze Służbą Ochrony Roślin w Hesji, odkryli ten niepokojący fakt. Dotychczas SBR dotyczył głównie buraków cukrowych, ale teraz lista zagrożonych upraw powiększyła się o cebulę.

Zobacz też: SBR – nowa choroba buraka może pojawić się już w tym roku!

Rozprzestrzenianie się choroby na różne upraw

SBR jest wywoływany przez bakterię Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus, przenoszone przez cykadę trzcinową. Choroba ta, oprócz buraków cukrowych, zaczyna także dotykać ziemniaków, a teraz również cebuli. Polscy eksperci z Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego (IOR-PIB) w Poznaniu monitorują sytuację, aby ustalić, czy SBR zagraża również polskim plantacjom.

Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Maria Khamiuk
Autor Artykułu:Maria Khamiukdziennikarz, współpracownik PWR Online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. listopad 2024 16:58